Kålruletter med grønnsaker

Kålrulettene med fyll av kålrot, sopp, løk ligger under de råstekte grønnsakene og soppen når formen kommer ut av ovnen.

Foto: fra oppskriften fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Kålruletter med grønnsaker

For å lage gode kålruletter må du passe på å ikke koke kålbladene for myke. I oppskriften fra Paul Svensson er kålbladene litt sprø. Denne utgaven er vegetarisk, og rulettene er fylt med rotgrønnsaker og sopp.

Slik gjør du

Rens kantarellene. Legg til side de fineste som skal i kålrulettene. Resten brukes i buljongen.

Rotfrukter, kål og løk skylles og rengjøres under rennende vann.

Pakk kålroten i aluminiumsfolie og bak den i ovnen på 200 grader til den er myk helt gjennom. Ta av de ytterste bladene på hodekålen, 16 til 20 blader. Kok dem kort i kraftig saltet vann. Kjøl dem ned med det samme i iskaldt vann.

Skjær opp resten av kålen. Skrell og grovhakk to løk og stek dem i olivenolje sammen med kål, kantarellrestene, einebær, rosmarin og persillestilker. Ha på to teskjeer honning, øl og buljong. La det syde i cirka 20 minutter. Smak til med salt og pepper. Kraften siles før servering.

Ta kålroten ut av ovnen når den er myk. Del den i to og grav ut "kjøttet".

Stek halvparten av kantarellene i litt olivenolje, til de får farge. Tilsett smør, finhakket løk og hvitløk. La det steke et minutt til.

Bland sammen kålrot, smør og halvparten av persillen. Smak til med salt, sennep og pepper. Lag kålruletter med en god skje av sopp- og kålrotrøren på et kålblad. Rull sammen og legg kålruletten i en ildfast form.

Skjær opp pastinakk og nepe og råstek bitene i olivenolje til de har fått fin farge. Tilsett rikelig med smør og kantareller. Avslutt med løk og honning. Slå hele blandingen over kålrulettene i den ildfaste formen. Stekes i ovnen på 150 grader i fem minutter.

Pynt formen med finhakket pipeløk, finhakket persille og bladene fra ringblomstene.

Kålruletter med råstekte grønnsaker serveres i dyp tallerken med grønnsakkraft.

Tips

Bytt ut honningen med sukker eller sirup for vegansk oppskrift.

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE