Hopp til innhold

For noen er julemiddagen kjøttfri

De mener jul uten kjøtt smaker akkurat som vanlig jul. Her er de alternative julemiddagene fra veganerne, vegetarianeren og kokkene – garantert fri for ribbe, pinnekjøtt og juletorsk.

Kristian Tungland Rinde og Victor Santos

Sist uke stelte kjøkkensjef Kristian Tungland Rinde og soussjef Victor Santos i stand vegansk julebuffé på et hotell i Stavanger. De blei overraska over at så mange ville komme.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Det går fint. Du trenger et par timer på å forberede deg, men det må du jo uansett med julemiddagen, beroliger blogger og veganer Mari Hult.

Når store deler av Norge setter seg ned med ett av årets mest kjøttunge måltider 24. desember, skal hun spise «steik» som er lagd av nøtter og linser pakka inn i butterdeig. 2014 blir hennes femte jul uten kjøtt og andre animalske produkter.

Nøttestek, poteter og kålrotstappe

Mari Hults nøttesteik med butterdeig utenpå. Oppskriften på bloggen hennes er lest mer enn 22.000 ganger.

Foto: Vegetarbloggen

Hun beroliger fordi hun mener det ikke er noen grunn til å frykte at julemat uten kjøtt ikke smaker jul.

Umami i steinsopp

– Det er mange «julesmaker» i min nøttesteik. Aprikoser, nøtter, og karripasta, som ofte inneholder julekrydder som kardemomme, nellik, kanel og ingefær, sier hun.

Hult, som er veganer, og driver Vegetarbloggen, mener tørka steinsopp er en annen viktig ingrediens.

– Umami-smaken mister du ofte når du ikke bruker kjøtt. Den finnes av og til i soltørka tomat, miso-soyasaus og tørka steinstopp. Det gir en litt salt, mektig og kraftig smak som setter den store piffen på det hele, mener hun.

Samme tilbehør som de andre

Hults nøttesteik er langt fra det mange forbinder med grøntfôr. 400 gram nøtter og butterdeig er blant ingrediensene som bidrar til et kaloriinnhold som er akkurat så høyt det skal være i jula. Og en blir stappmett.

– Når du er ferdig med å spise, og alle vil ligge på sofaen, er du også litt på vei dit. Det blir ikke det samme med brokkoli og tofu, sier Hult.

Julaften spiser hun det samme tilbehøret som de andre i familien.

 Soya«ribbe»steaks

Soyaplatene til Jane H. Johansen og Veganmisjonen før steiking...

Foto: Jane H. Johansen / Veganmisjonen
 Soya«ribbe»steaks

...og etterpå. Da kaller hun dem soya«ribbe»steaks.

Foto: Jane H. Johansen / Veganmisjonen

– Da føler du ikke at du skiller deg ut, sier hun.

– Sier de kunne ha bytta ut ribba

– Jeg kan nesten ikke huske sist jeg spiste kjøtt på julaften. Jeg var vel rundt ti år eller noe, sier Jane H. Johansen, bloggeren bak Veganmisjonen.

Julaften skal hun spise linsesteik, vegisterkaker av blant annet ris og blomkål og det hun kaller soya«ribbe»steaks – sprøstekte plater av tørka soyabønner. Og helt vanlig julemattilbehør.

Hun har blogga om kjøttfri, vegansk mat i over fire år, og holder også matlagingskurs. Julematen har hun testa på både familie og kursdeltakere, og tilbakemeldingene er gode.

– Jeg har servert kjøttfri julemat til kjøttspisere, og de blir overraska over at det er så tilfredsstillende og godt. Mange sier at dette kan de gjerne bytte ut ribba med, sier Johansen.

– Like mye tradisjon uten kjøtt

– Jeg ville aldri funnet på å lage salat og spise det på julaften, sier Mia Frogner.

Hun har vært vegetarianer i ti år, og står bak bloggen Green Bonanza. Den starta hun i sommer.

Nøttestek, linsekaker, rødkål og poteter

Mia Frogner og Green Bonanzas jul. Til venstre er hennes nøttesteik og linsekaker.

Foto: Mia Frogner / Green Bonanza

Jul uten kjøtt handler like mye om tradisjon som jul med kjøtt, mener hun.

– Julemat er kanskje noe av det jeg lager som er mest tradisjon. Vi har alltid to eller tre forskjellige ting – nøttesteik, hjemmelagde julepølser og linsekaker. På kjøkkenet er vi tre som lager all maten sammen. Mamma greier for øvrig å lage dette helt på egen hånd, etter noen år med prøving, sier hun.

Flere vil smake

Hennes valg om å bli vegetarianer har også påvirka resten av familien.

Vegansk quiche – pai med sopp og spinat

Vegansk quiche – der egg er erstatta med tofu.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Panna cotta med sjokolade

Panna cotta uten gelatin og kumelk. Stivelsen kommer fra agar agar, som er lagd av alger.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Fra venstre Gunn Stava, Bjørg Hult, Kristian Tungland Rinde og Victor Santos

Fra venstre Gunn Stava, hotelldirektør Bjørg Hult og kokkene Kristian Tungland Rinde og Victor Santos.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Sjøl om de andre i familien spiser kjøtt, er det nå mer på deres tallerkener enn bare poteter og ribbe, sier hun, og oppfordrer alle som vil prøve kjøttfritt, til å lage mer enn de tror de trenger.

– Det viser seg at det er flere enn vegetarianerne som vil smake, sier hun.

Også hun mener det er tida med familien, i tillegg til krydder og smak, som skaper jula.

– Vi bruker muskat, persille, sennep, purre og løk. Ribbe er jo bare kjøtt, sier hun.

Skulle gjerne ha brukt smør

På kjøkkenet til hotellet Park Inn by Radisson i Stavanger er verken kjøkkensjefen Kristian Tungland Rinde eller soussjefen Victor Santos vegetarianere – eller veganere. Likevel, da Santos foreslo å ha vegansk julebuffé en kveld i desember, blei både kjøkkenet og ledelsen med.

På menyen sto selvfølgelig nøttesteik. Med rødvinssaus. Men også mer enn ti andre retter, blant annet paien quiche – selvfølgelig uten egg – og panna cotta uten melk og gelatin. Begge oppskriftene deler de to kokkene med NRK Mat.

Kokkene satte seg sjøl på en prøve. Ingen animalske produkter kunne brukes.

– Det kan være frustrerende. Jeg har jo lyst til å ha smør i maten, sier Tungland Rinde, før han raskt legger til:

– Det er en utfordring, men det er spennende.

Måtte stenge påmelding

Santos jobba tidligere på en nå nedlagt restaurant med flere veganske retter på menyen i Stavanger. Han har også lagt vegansk mat til et helt bryllup, og vegetarmat til en konfirmasjon.

– I bryllupet var ei som nesten ikke trodde på oss da vi sa at det ikke var kjøtt i maten, sier han.

Gunn Stava er overvelda over interessen for julebuffeen. Facebook-innlegget blei vist for over 6000 mennesker, og delt mellom 40 og 50 ganger. De måtte stenge påmeldinga da 116 hadde meldt seg. Det var ikke plass til flere.

– Vi har alltid en vegansk rett på menyen, men dette var overraskende. Nå vurderer vi å ha flere veganske kvelder, sier Stava, som sier erfaringene med vegansk mat på hotellet i Stavanger vekker interesse i resten av hotellkjeden.

Vegetarisk julepostei med rødbetkaker og kryddersaus

Juletallerken med postei av rotgrønnsaker, rødbetkaker og vegansk julesaus.

Foto: Camilla Tjønn Thingvoll / NRK
Ris à la Malta, uten gluten og laktose

Dette er riskrem, men den inneholder ikke kumelk – og den er heller ikke kokt.

Foto: Fra TV-serien Tinas julekjøkken / TV4

Flere juleoppskrifter uten kjøtt

Jula for to år siden delte kokken Bård Rasmussen sine beste kjøttfrie juleoppskrifter med NRK Mat. Han serverte da rødbetkaker, postei av rotgrønnsaker, vegansk julesaus og fikenchutney.

Svenske Tina Nordström har også lagd vegetarmat, sågar raw food, som passer til jul. I serien Tinas julekjøkken hadde hun besøk av Erica Palmcrantz-Aziz, og sammen lagde de fikensalat og riskrem uten melk.

Kokk Bård Rasmussen lager rødbetkaker, saus og fikenchutney til den vegetariske julemiddagen. Reporter Camilla Tjønn Thingvoll får smake.

NETTRADIO: Bård Rasmussen forklarer reporter Camilla Tjønn Thingvoll hvordan han lager rødbetkaker.