Jordbæris i kjeks

Lise Finckenhagen kjøper ferdige iskjeks og pynter dem med sjokolade, pistasjnøtter og kakestrø.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Jordbæris

Basisen til denne jordbærisen er vaniljeis. Ønsker du en annen smak kan du bytte ut jordbær med bringebær, røre inn finhakket sjokolade, tilsette espresso eller tilsette knust kjeks.

Slik gjør du

Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha melk, fløte, halvparten av sukkeret, vaniljestang og vaniljefrø i en kasserolle og kok opp blandingen.

Visp sammen eggeplommer og resten av sukkeret i en bolle.

Hel den varme fløtemelken over eggeplommene mens du visper. Hell alt tilbake i kasserollen og varm blandingen forsiktig opp under stadig omrøring. Blandingen skal tykne (som vaniljesaus), men må ikke koke.

Sil blandingen over i en ren bolle og avkjøl.

Tin jordbærene og kjør dem i en hurtigmikser sammen med melisen. Bland jordbærpureen med «vaniljesausen».

Kjør isen i en is/sorbetmaskin for best resultat, eller sett bollen i fryseren. Visp da opp blandingen et par tre ganger under innfrysning for å unngå for mye iskrystaller. Blir isen veldig hard kjører du den raskt i en kjøkkenmaskin til isen blir glatt og jevn. Sett den tilbake i fryseren 20 minutter om den blir for bløt.

Tips

Pynt iskjeksen. Dypp toppen i smeltet sjokolade og rull i hakkede nøtter eller kakestrø. La sjokoladen få stivne før servering

Kilde: Lise Finckenhagen i Nitimen