Slik gjør du
Lammefilet sous vide
Lammekjøttet bør være i samme tykkelse så det blir kokt jevnt. Tørk av kjøttet, legg til litt timian, hvitløk, smør og salt og pepper. Vakuumpakk det og sett i vannbadet på 55 grader i ca. 2 timer.
Ta ut kjøttet og tørk det godt. Det skal da stekes på svært høy varme på begge sider for å få en fin skorpe. La det hvile i 5 min før det skjæres i. Tilsett salt og pepper ved behov.
Syltede reddiker
Legg tynne reddikskiver i estragoneddik sammen med 2 spiseskjeer hver av salt og sukker og la det marinere. Det skal brukes som et syrlig element ved servering.
Asparges
Kutt asparges i fine biter ca. 5-6 cm. Smelt cirka 400 g smør og kok asparges i smøret i 2-3 minutter, al dente. Gjør dette rett før servering. Tilsett salt, pepper og sitronsaft.
Rødvinssaus
Finhakk sjalottløk og hvitløk og stek med litt smør og olje. Hell i rødvin og reduser til ¼ mengde. Tilsett oksekraften og reduser til ½ mengde. Sil sausen. Visp inn en spiseskje kaldt smør, sausen skal ikke koke når du gjør det. Smak til med salt og pepper og eventuelt sitronsaft.
Sellerirotpuré
Skjær selleriroten i terninger på 1-2 centimeter. Skjær opp løk og sopp i tilsvarende små biter. Stek sellerirot, løk og sopp på høy temperatur i mye smør og litt olje, så man ikke brenner smøret. Ha i timian og sett det i ovnen på 200 grader til selleriroten er gjennomstekt.
Ha de ferdigstekte grønnsakene i en hurtigmikser eller bruk en stavmikser for å få en fin puré. Bland inn 150-200 g smør og smak til med salt og pepper.
Servering
Skjær lammefileten i tykke skiver. Legg dem på en seng av sellerirotpuré, topp med asparges, syltede reddiker og asparges.
Kilde: Familien Nordin i TV-serien «Familiekokkene»/NRK