Arctic Saga

Det er Saga som står for desserten til familien Nordin i finalen av Familiekokkene. Den skal serveres til 11 personer.

Foto: Rubicon / NRK

Arctic Saga

Dessert med flere elementer. Først og fremst en panna cotta, som er delt i to og er smaksatt med sjokolade i den ene delen og timian i den andre. Multepuré, lemoncurd og makroner serveres ved siden av.

Slik gjør du

Makroner

Sikt mandelmelet og melisen og i en skål. Pisk 115 gram eggehviter til det begynner å skumme. Tilsett litt og litt sukker (totalt 62 gram) og pisk til du får en fin, blank og stiv marengs. Bland sammen marengs og melis/mandelblandingen. Vend sammen og bland godt til røren blir litt mer rennende i konsistensen. Hell blandingen over i en sprøytepose med en rund tipp og sprøyt ut makroner på bakepapir. Nå må de tørke i ca. 30 minutter til de får en hinne på overflaten. Stek i ca. 12-15 minutter i varmluft på 150 grader. Avkjøles før de fylles med lemoncurd.

Multepuré

Bland sammen multer og sukker etter smak i en blender og sil blandingen for å få en silkemyk puré.

Karamellisert hvit sjokolade

Ha 200 gram finhakket hvit sjokolade og 50 gram melis i en kjele. Sett på medium varme og rør rundt konstant til det smelter og begynner å karamelliseres. Ta av varmen og avkjøl.

Lemon curd

Ha 4 egg, sitronskall og saft fra 2 sitroner og 200 gram sukker i en kjele. Varm opp under omrøring til det begynner å tykne. Ta den deretter av varmen for så å piske inn 120 gram smør til det blir en glatt krem. Sil av, ha i sprøytepose og avkjøl.

Timian panna cotta

Bløtlegg 4 gelatinplater i kaldt vann. Ha 6 dl fløte, sitronskall og 1 dl sukker i en kjele. Del vaniljestangen med en skarp kniv og skrap ut frøene og legg det inn i kjelen. Ha i masse timian og litt grønn konditorfarge. Kokk opp og ta av platen. Bland inn gelatinen og rør godt. Hell i former, sett dem i kjøleskapet.

Vanilje panna cotta

Bløtlegg 4 gelatinplater i kaldt vann. Ha 6 dl fløte, sitronskall og 1 dl sukker i en kjele. Del vaniljestangen med en skarp kniv og ta ut frøene og legg det inn i kjelen. Kokk opp og ta av platen. Bland inn gelatinen og rør godt. Hell det oppå timian panna cottaen når den er stivnet, og sett det inn i kjøleskapet igjen.

Krokan

Rist ca. 150 gram mandler og sett til side. Lag deretter karamell ved å smelte cirka 200 gram sukker. Tilsett et par spiseskjeer smør når sukkeret er smeltet. Bland mandlene i karamellen og avkjøl. Etter avkjøling skal det være hardt. Knus krokanen i små biter.

Servering

Legg alle komponentene sammen på tallerkenen på den måten du synes ser finest ut. Lemon curd brukes både som fyll i makronene og som krem på tallerkenen.

Kilde: Familien Nordin i TV-serien «Familiekokkene»/NRK