Sjøkrepssuppe med friterte krepsehaler

Sjøkrepssuppen med friterte krepsehaler er inspirert av det Bent Stiansen laget da han vant Bocuse d'Or i 1993.

Foto: Rubicon / NRK

Sjøkrepssuppe med friterte sjøkrepshaler

Sjøkrepssuppen har vært servert på restauranten Statholdergaarden i mer enn 25 år. Mesterkokk Bent Stiansen kaller den sin signatursuppe.

Slik gjør du

Forberedelse

Sjøkrepsen kan renses og paneres dagen før. Suppen kan også lages dagen før. Fritering av sjøkreps må skje rett før servering. Suppen kokes opp og skummes med lettpisket fløte rett før servering.

Sjøkrepssuppe

Fres sjøkrepsskall og klør i olje sammen med terninger av løk, gulrot og selleri. Tilsett hakkede tomater, tomatpuré, hvitløk, timian og stjerneanis. Fres litt lenger og tilsett hvitvin, konjakk og fiskekraft. Kok suppen i 20 minutter og sil kraften.

Kok ned kraften til 3 dl. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Lettpisk fløten til lett skum. Ved servering blandes pisket fløte inn i varm sjøkrepskraft, kokes raskt opp, og suppen serveres umiddelbart.

Suppen garneres med 1 smørdampet fennikel i strimler og noen kokte sjøkrepshaler per person.

Friterte sjøkrepshaler

Drep sjøkrepsen med et knivstikk gjennom hodet, mellom øyene. Riv halene av sjøkrepsen. Skrell halene som en reke. Hvis sjøkrepsen er veldig fersk, kan halene dyppes 15 sekunder i kokende vann og avkjøles i kaldt vann. Da er de lettere å skrelle.

Salt og pepre halene og vend dem i sammenpisket egg. Stryk av det meste av egget og vend halene i brødkrumme blandet med sesam og linfrø.

Varm opp solsikkeolje til fritering. 180 grader er fint. Friter sjøkrepshalene i to minutter til de er brune. Legg de på kjøkkenpapir for å trekke av fettet. Serveres umiddelbart sammen med sitronbåter og sjøkrepssuppen.

Kilde: Bent Stiansen i TV-serien «Familiekokkene»/NRK