Slik gjør du
Skyll hylleblomstbukettene, og la dem renne av seg.
Legg bukettene i en gryte som kan romme cirka to liter. Sitronen skjæres i skiver. Sitronskiver, vann, sukker og sitronsyre kokes opp og helles over hylleblomstbukettene.
La hylleblomstene trekke under lokk i to dager i kjøleskap. Sil saften gjennom et vått klede i en spiss sil. Hell saften på rene flasker skyllet i atamon. Sett på kork.
Saften oppbevares i kjøleskap og nytes mens den er fersk. Det er mulig å fryse saften.
Tips
Saften blandes ut med vann etter hvor sterk du ønsker å ha den. Denne oppskriften har høyt sukkerinnhold per liter ferdig saft. Det er fullt mulig å lage hylleblomstsaft med like mye vann som sukker, eller til og med to deler sukker og tre deler vann. Prøv deg fram!
De hvite hylleblomstene vokser på trær, og lukter slik saften smaker. Etter blomstring får trærne mørke, nesten sorte bær, som det også er mulig å bruke til saft og annen matlaging. Hyll kan blomstre på litt ulike tidspunkter hver sommer – blomstring avhenger av hvor varmt det er.
Svarthyll og rødhyll
Både blomstene og bærene fra svarthyll er gode til saft.
Fra Wikipedia: Bærene og blomstene fra svarthyll (Sambucus nigra) er spiselige og er kjent for å ha helsebringende egenskaper. Barken, røttene og bladene er derimot giftig. Rå hyllebær fra rødhyll (S. racemosa) er giftige og kan forårsake oppkast, men giften nøytraliseres ved koking.