Hjemmegrygget øl

Programleder Tina Müller har brygget sitt eget øl, i tillegg har hun fått laget sin egen etikett til den.

Foto: DR

Hjemmebrygget øl

Har du en hjemmebrygger i magen er det bare å gå i gang. Det krever litt utstyr og en god porsjon tålmodighet, men ingenting slår en øl du selv har laget fra bunnen.

Slik gjør du

Arbeidet med å brygge øl tar 8–10 timer inkludert rengjøring. Resten er ventetid.

Varm opp 15 liter vann til 52 grader i en gryte som kan romme cirka 30 liter.

Tilsett maltet og hold temperaturen i 10 minutter, ekstra vann kan tilsettes, hvis det er plass i gryten.

Hold temperaturen i 100 minutter til omkring 66 grader, pass på å ikke komme over 68 grader!

Hev temperaturen til 78 grader og hold temperaturen i 10 minutter (denne prosessen kalles utmesking).

Tilsett ekstra vann på 78 grader. Det skal filtreres gjennom mesken (det brukte maltet) for å få det siste sukkeret utvasket, slik at det er 25 liter i gryten.

Mesken fjernes. Bruk gjerne en meskepose (biab) for å få ut mesken.

Hev temperaturen til det koker. Tilsett 40 gram Mosaic humle, gjerne i en humlepose. Heretter skal det koke i 60 minutter. Tilsett nypeskallene 15 minutter før endt koking.

Tilsett 30 gram Mosaic humle (i en humlepose) i det siste minuttet av kokingen.

Stopp kokingen og fjern humlerester, eventuelt ved å sile.

Hell væsken (vørter) i en gjæringsbeholder på minimum 30 liter. Den skal være steril. Bruk hansker, en finger på feil sted kan ødelegge hele brygget (Unngå å hell kokende væske. Mange velger å bruke kjølespiralen her i stedet for etter de har flyttet væsken over i gjæringsbeholderen).

Kjøl ned vørteren ved hjelp av en kjølespiral, eller ved å la den stå ute over natten. Temperaturen skal senkes til 26 grader, og gjæren kan tilsettes. Fyll gjærlåsen halvt med vann. Sett lokk på gjærbeholderen med et gjærrør. Du kan følge med på gjæringsprosessen ved å se at det bobler i gjærrøret.

Gjæringen skal foregå ved cirka 18–22 grader i 7–10 dager (heretter skal det stoppe å boble i gjærrøret).

Hell det i en ny steril gjærbeholder ved hjelp av en hevert (slange til å transportere ølet mellom beholderne).

Tilsett 30 gram Mosaic humle i en humlepose. Tilsett valnøttsnapsen. La brygget stå i cirka 7 dager.

Fjern humleposen. Løs opp 150 gram sukker i cirka 1/2 liter kokende vann. Kjøl ned til cirka 18–22 grader. Tilsett sukkervannet i gjærbeholderen. Vær obs på at denne sukkermengden gjelder hvis du har nøyaktig 25 liter øl etter koking. Beregn 6 gram sukker per liter for optimalt resultat, hvis du ikke har 25 liter etter du er ferdig å koke.

Fyll ølet på grundig rengjorte flasker og lukk dem godt.

Ølet skal nå stå i cirka 3 uker ved 18–22 grader for å danne CO₂ i ølet, men prøvesmak underveis for å ha føling med ølet.

Tips

  • Vinterhalvåret er en ideell tid å brygge på. Det er vanskeligere å brygge øl om sommeren. For høye temperaturer kan gjøre at gjærcellene ikke fungerer som de skal. Det er også flere insekter i luften, som kan vanskeliggjøre prosessen.
  • Når temperaturen på vørten er nede under 40–50 grader, må hygienen være på topp. Hygienen er helt avgjørende for et vellykket resultat. Bruk hansker. En finger på feil sted kan ødelegge et helt brygg.

Kilde: Tina Müller i Matmagasinet