Helstekt indrefilet av svin rullet i spekeskinke

Arve Serigstad og Hanne Frosta har gulbete, gulrøtter, bønner og eple i potetsalaten. Svinefileten er rullet i spekeskinke fra Suldal.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

Helstekt indrefilet av svin rullet i spekeskinke

Arve Serigstad serverer helstekt svinefilet. Tilbehøret er grønnsaker som har fått smak av eplemost.

Slik gjør du

Brun fileten i nøytral olje på høy varme, flytt den over i form. Først nå skal den ha rikelig med salt og pepper.

Ha smøret i pannen, skumme sammen med urter, salt og pepper (kan godt ha litt hvitløk i også). Smøret helles over fileten. Fileten settes i ovnen på 160 °C til kjøttet har fått en temperatur på 55 °C (ca. 30 - 40 min).

Poteter skjæres i skiver på omtrent fem millimeter tykkelse, og kokes i omtrent åtte minutter. Gulrøtter skrelles og skråkuttes, og kokes i cirka seks min. Favabønnene renses, skåldes i lettsaltet vann i to minutter. Bønnene legges i kaldt vann, og det siste «skinnet» fjernes.

Eplene skjæres i terninger. Ha dem sammen med to desiliter eplemost i en kjele, og kok i to til tre minutter.

Crème fraîche blandes med eplemost, salt, pepper og litt kajennepepper. Dette vendes inn i potetene når de er ferdig kokt og vannet fjernet. Bland inn gulrøtter og favabønner.

La fileten hvile i ti minutter før den rulles i skinken og stekes til 58-59 °C i panne på relativt høy varme.

Fileten kan hvile i fem minutter. Anrett poteter og grønnsaker, skjær fileten i skiver/stykker og legg tre skiver på hver tallerken. Pynt med ertekarse eller frisk timian.

Tips

Skinken kan eventuelt smøres med finhakket persille/urter før fileten rulles inn. Ha finhakkede persille/urter sammen med litt smør i en panne/kasserolle på middels varme i ett til to minutter.

Kilde: Arve Serigstad i Førkveld