Grytebrød i mange varianter

Oppskriften inneholder fire forskjellige varianter. Maggi Gausel foreslår også krydder til høytidene under tips.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Grytebrød i mange varianter

Maggi Gausel har med seg grytebrødene sine i alle slags anledninger. Det passer til mange typer mat og er enkelt å lage. Du bruker bare få minutter på å røre sammen, og brødet etterheves i samme bolle som deigen lages i.

Slik gjør du

Samme fremgangsmåte for alle brødene.

Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett vann og rør godt med en slikkepott. Deigen skal være litt klissete. La den stå på kjøkkenbenken med lokk over natten. Sett gjerne deigen på morgenen om du skal lage brødet til kvelden. Har du glemt å sette deigen tidlig nok, tar du bare en ts ekstra tørrgjær.

Når deigen er ferdig hevet, tar du litt mel på deigen og vender den rundt et par runder med en slikkepott i bollen.

La brødet etterheve i 1–2 timer. Ha semulegryn i bunnen av gryta, dette for at deigen ikke skal sette seg fast i bunnen. Hell over deigen i gryta og dekk for eksempel med havsalt og sesamfrø.

Stek brødet i forvarmet gryte og ovn på 245–250 grader.

  • Liten gryte: 30 minutter med lokk, 5 minutter uten lokk.
  • Stor gryte: 35 minutter med lokk, 5–7 minutter uten lokk.

Tips

  • Påske: Ha gurkemeie i for å få en fin gulfarge på brødet.
  • Jul: Topp brødet med julens krydder som nellik, kanel, ingefær og sukker. Dette gir en karamellisert skorpe.

Kilde: Maggi Gausel/Godt nok