Grønnsaksbrød

Å bake godt brød tar tid, men det er verdt det.

Foto: Carina Ahlskog / YLE

Grønnsakbrød

Kokte rotgrønnsaker fra gårsdagens middag eller de skrukkete røttene nederst i kjøleskapet gjør brødet ekstra saftig.

Slik gjør du

I TV-programmet ble det brukt gulrot, pastinakk, jordskokk og poteter sammen med laurbærblad.

Kok og mos grønnsakene. Hvis de er kokt fra før, varmes de først i litt vann eller øl.

Strø i rugmelet, rør rundt og la det varmes i den varme mosen. Rør sammen med krydder som er malt i morteren og salt.

Rør ut gjæren i romtemperert vann. Bland gjæren i deigen sammen med hvetemelet. La deigen heve i 30 minutter.

Brett deigen ved å legge hånden langs kanten inn under deigen og dra over. Brett fra fire kanter. Gjør dette tre ganger, med 30 minutter mellom hver.

Legg deigen på et melet bakebord og brett en gang til. Snu deigen opp ned og form til et brød. Spenn overflaten ved å dra i deigen med fingrene inn under brødet. La det heve i enda 30–60 minutter.

Varm opp ovnen til 250 grader og ha en stekeplate i ovnen. Skjær noen snitt på toppen av brødet. Ta ut den varme platen og løft brødet over. Sett brødet i ovnen og legg inn 4 isbiter i bunnen av ovnen. Isen som smelter gir en herlig skorpe på brødet. Stek i cirka 60 minutter.

Brødet er ferdig når det høres hult ut når man banker på bunnen av brødet. La brødet hvile i 30 minutter før det skjæres opp.

Kilde: Paul Svensson i TV-serien «Hygge i Strömsö»/YLE