Gratinert klippfisk

Bacalhau com natas betyr klippfisk med fløte. Fløten finnes i den hvite sausen.

Foto: Fra TV-serien «Munter mat - en nordisk odyssé» / DR

Gratinert klippfisk

Bacalhau com natas er en portugisisk rett med klippfisk, poteter og løk som gratineres med bechamelsaus og brødrasp. Rett og slett en klippfiskgrateng.

Slik gjør du

Skrell potetene og skjær dem i små terninger. Legg dem i kaldt vann.

Utvannet klippfisk kokes i usaltet vann i cirka 5 minutter. Ta fisken ut av gryten med en fiskesleiv. Avkjøl. Fjern skinn og bein. Del fisken i mindre biter og sett den til side.

Bechamelsaus

Smelt smøret, ha i melet, rør godt et minutts tid. Tilsett kald melk mens det piskes. La sausen koke et par minutter. Tilsett fløten. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt. Hold sausen lun.

Gratinert klippfisk

Varm rikelig med nøytral olje i en panne med høye sider. Hell vannet av potetene og la dem dryppe godt av. Stek dem til de er gylne, la dem dryppe av, dryss over litt salt og pepper. Sett potetene til side.

Hell den nøytrale oljen av pannen og tørk med litt kjøkkenpapir. Sett pannen tilbake på komfyren og ha i olivenolje og smør. Tilsett finhakket løk og hvitløk og stek til løken begynner å bli myk. Tilsett kajenne, laurbærblader, sitronsaft og -skall samt hvitvin. La det koke opp. Tilsett klippfisken. Smak til med salt og pepper.

Legg et lag av klippfiskblandingen i en ildfast form, så et lag poteter, så klippfisk igjen og avslutt med poteter. Hell den lune bechamelsausen over og dryss med panko brødsmuler. Stek i 20–25 minutter i ovnen på 200 grader til overflaten er gyllen og sprø.

Dryss over hakket persille. Server klippfiskgratengen med en grønn salat.

Tips

Kilde: Brødrene Price i TV-serien «Munter mat – en nordisk odyssé»/DR