Friterte fiskekaker med nykål

Fritert fiskekake toppet med grovhakkede grønnsaker og lagt på en seng av sommerkål.

Foto: Jonathan Romano / Privat

Friterte fiskekaker med sommerkål

Fiskekaker inspirert av det thailandske kjøkken, servert med kål og grovhakkede grønnsaker. Oppskriften fra Jonathan Romano passer som middag til fire eller lunsj til flere.

Slik gjør du

Fiskekaker

Kjør 300 gram laks og 200 gram kveite i en food processor i 10 sekunder sammen med tangsaltet. Skjær resten av fisken i små terninger og sett til side.

Ha resten av ingrediensene i fiskemassen og kjør den seig. NB! Ikke kjør for lenge, da fisken mister bindingsevnen. Bland den ternete fisken godt sammen med massen. Bruk fingrene!

Porsjoner ut 4 eller 8 emner og klapp dem til flate burgere, cirka 2 centimeter tykke. Legg kakene i pankomelet og press lett så pankoen fester seg. Legg fiskekakene på et bakepapir.

Varm opp nøytral olje til cirka 160 grader og friter fiskekakene gylne. Legg dem på et kjøkkenpapir, så fettet får rent av.

Kålsalat

Skjær kålen i fire, og finsnitt den i tynne, fine skiver. Her kan du bestemme hvor mye kål du ønsker å bruke. Jo tynnere, jo mer delikat blir den å spise. Ha kålen i en bolle og dryss på tangsalt. Ha i sitronsaft og gressløk rett før servering.

Grovhakkede grønnsaker

Hakk opp grønnsakene som du selv ønsker. Bare sørg for at de er små eller tynne, da blir de mer delikate å spise. Ha alt i en liten bolle (vent med peanøttene), og bland godt sammen med en skje. Hvis du ønsker mer saus, så tilsetter du bare mer chilisaus og eddik. Smak til med tangsalt. Dryss over hakkede peanøtter.

Tips

Nykål har sesong om sommeren. Ellers i året kan du erstatte det med vanlig hodekål.

Oppskriften er basert på 4 personer, den kan brukes til en stor lunsj eller en liten lett middag. Eller du kan lage 8 små kaker til en fin liten forrett.

Kilde: Jonathan Romano i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+