Hopp til innhold

Prøv en fårikål med chili, hvitløk og ingefær

Fårikål er Norges nasjonalrett, men la oss innrømme det: Variasjonene mellom oppskriftene er ikke spesielt store. Bortsett fra hvis du spør Trond Moi.

Video Fårikål på ferie i Kina

VIDEO: Se innslaget fra 2010, hvor Trond Moi lager sin «Fårikål på ferie i Kina». Retten har både chili, hvitløk og ingefær, noe Moi mener passer godt sammen med fettet i fårikålkjøttet.

Trond Moi

Trond Moi.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK
Fårikål i wrap

Fårikål i wrap – en grei måte å få brukt fårikålrestene på, mener Trond Moi.

Foto: Einar Kleveland / NRK

– Folk elsker denne fårikålen. Den har god smak, og en annerledes vri enn den tradisjonelle, sier Trond Moi om fårikålen med chili, hvitløk og ingefær.

Oppskriften delte han først med NRK Sørlandet og verden for øvrig i forbindelse med Fårikålens dag i 2010. Da matredaksjonen fant den i arkivet, måtte vi bare spørre: Var det tull?

Nei, svarer kokken. Ingrediensene passer godt sammen med lammekjøtt og kål.

– Syre passer fettet

– Det er ganske mye fett i fårikål. Ingefær er sterkt, den har syre, og matcher godt med fett kjøtt. Det gjør retten lettere. Chilien har også samme funksjon, sier han.

Moi har ikke hatt fårikål med chili fast på menyen i noen av sine restauranter, men han har servert det flere ganger. Og han blir ikke kjefta ut, langt derifra.

– Ofte er reaksjonene mest positive, for vi selger det inn på forhånd. Hvis en derimot forventer den tradisjonelle fårikålen, og får denne, blir en mer skuffa, tror han.

Fårikål i lefser

Den andre annerledesfårikålen, fårikål i wraps, handler om å utnytte middagsrestene.

– Ideen der er bare å finne en praktisk metode som gjør at du kan ta fårikål med som lunsj dagen etter. Jeg pleier å gjøre dette hjemme – ha gårsdagens middag i lefser til lunsj. Det kan overføres til mange retter, sier kokken.

NRK Mat har flere oppskrifter på fårikål, men vi må innrømme at de er ganske like. Hva slags kjøtt som brukes, er stort sett det eneste som er ulikt. Svigermors luksusfårikål har bare skiver av lammekjøtt, ikke bog, som mesteparten av fårikålkjøttet i butikken hovedsakelig består av.

Oppskrift på fårikål fra 1980

Ingrid Espelid Hovigs oppskrift på fårikål fra 1980. Den gangen anbefalte hun dobbelt så mye kål som kjøtt. (Klikk på bildet for å gjøre det større).

Foto: NRK

Hvor mye kjøtt – og hvor mye kål?

Forholdet mellom kål og kjøtt er det andre som skiller oppskriftene. I dag bruker de fleste minst like mye kjøtt som kål. Tirsdag avslørte kokken Simon Orre at han bruker masse ekstra kjøtt når han lager catering-fårikål, mens han har like mye av hver når han lager fårikål hjemme.

Tjukkere lommebøker har imidlertid gjort at dette er forandra. Da Ingrid Espelid Hovig lagde fårikål på TV i 1980, brukte hun dobbelt så mye kål som kjøtt.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Matprogram. Ingrid Espelid Hovig lager retter med kål. Hvitkålen er saftig og sprø og egner seg ypperlig til både varme og kalde retter, som for eksempel fårikål, kål-i-form og kålsalater. Ved Ingrid Espelid Hovig og Are Fiva.
Carne no Tacho com Couve

Carne no Tacho com Couve – fårikål på brasiliansk – fra Matprat.no.

Foto: Opplysningskontoret for Kjøtt / Alf Börjesson

Moi: – En trenger ikke være ekspert

Sjøl lager ikke Trond Moi fårikål så ofte, men han gjør det et par ganger hvert år. Han tror det at det er så enkelt, er noe av forklaringa på hvorfor fårikål er noe nesten alle må spise hver høst.

– Det er en enkel rett å lage. Også dem som ikke er eksperter på kjøkkenet, får til å lage den. Det andre er at den smaker veldig godt når en lager den riktig, sier han.