Laster innhold, vennligst vent..
Enkle småkaker eller cookies

Her er det brukt hvit sjokolade på småkakene. Rachel Allen har mange forslag til smakstilsetninger og pynt.

Foto: Fra TV-serien «Duften av nybakt»

Enkle småkaker/cookies

Denne oppskriften er grunnlag for mange varianter. Eksperimenter med smakstilsetninger: tørket frukt, nøtter, krydder og til og med urter som lavendel for å finne din favoritt.

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 170 °C.

Rør smøret hvitt i en stor bolle. Tilsett sukker og pisk til blandingen er lys og luftig. Hvis du skal ha i ekstra ingredienser har du de i før melet. Sikt i mel og rør blandingen sammen til en deig.

Bruk hendene, rull deigen i valnøttstore boller og plasser dem litt fra hverandre på et stekebrett (du trenger ikke fett eller bakepapir). Klem dem flate med en gaffel.

Stekes i ovnen i 13-15 minutter eller til de er lys gyllenbrune og litt faste på toppen. Avkjøles på rist.

Forslag til tilbehør og ekstra smak
Valmuefrø: Tilsett 2 spiseskjeer valmuefrø i melet.
Sitron: Ha finrevet skall av 1 sitron i melet.
Appelsin: Ha finrevet skall av 1 appelsin i melet.
Hvit sjokolade og appelsin: Dypp toppen av kakene med appelsinsmak i 50 g smeltet hvit sjokolade, la dem tørke på bakepapir.
Krydder (kanel, blandet krydder, ingefær): Tilsett 1 teskje av malt krydder i melet.
Krystallisert ingefær og mørk sjokolade: Ha 25 g finhakket krystallisert ingefær i melet. Når småkakene er stekt og avkjølt, dypp dem i 50 g smeltet mørk sjokolade, la dem tørke på bakepapir.
Dobbel chocolate chip: Bruk 250 g hvetemel og tilsett 50 g siktet kakao i melet. Rør deigen sammen og bland i 125 g mørk eller hvit hakket sjokolade.
Hvit sjokolade og tørkede tranebær: Legg 50 g finhakkede tranebær i melet. Når småkakene er stekt og avkjølt, dypp toppen i 50 g smeltet hvit sjokolade og la dem tørke på bakepapir.

Tips

Har du deig til overs lager du en pølse, 2-3 cm i diameter og pakker den i matpapir. Den kan oppbevares i kjøleskapet i opptil 2 uker, eller i fryseren i et par måneder. Når du skal steke kakene kutter du pølsen i skiver på ca. 1 cm og legger på stekebrett. Stekes i forvarmet ovn.

Ta kakene av brettet mens de ennå er varme, ellers vil de henge fast.

Kilde: Duften av nybakt (orig. tittel: Rachel Allen: Bake!)