Bagels

Rachel Allens bagels er gode med smør eller kremost, tynne skiver røykelaks og sort pepper.

Foto: Fra TV-serien «Duften av nybakt»

Bagels

Hvis du aldri har laget bagels før, blir du kanskje overrasket over at de skal kokes i vann før de stekes i stekeovnen. Oppskrift fra Rachel Allen i TV-serien «Duften av nybakt».

Slik gjør du

Jeg lager disse i mikseren med eltekroken, men du kan godt kna dem for hånd også.

Sikt mel og salt i bollen, ha i gjær og bland godt. Mål opp fingervarmt vann i et litermål, bland inn honning og olje.

Tilsett væsken sakte mens mikseren går på lav fart. Elt deigen på lav fart i 10 minutter, sørg for at deigen ikke er for fuktig, ha i mer mel hvis den blir altfor klissete. Deigen skal være fastere enn en vanlig brøddeig, men skal fortsatt ha elastisitet.

Hvis du elter for hånd, lag en grop i midten av melet og hell væsken i gradvis, og kna sammen deigen med hendene.

Ha deigen over på en ren, tørr og melet arbeidsbenk. Bruk mer mel om nødvendig. Du begynner med å elte deigen og strekker den med håndflaten på den ene hånden, og bretter den tilbake igjen med den andre. Gjør dette i opp til 10 minutter (nå bygger du muskler!). Du må kanskje bruke mer mel etter hvert, for å unngå en klebrig deig. Legg deigen i en lett oljet stor bolle og snu deigen i bollen, så den får olje over hele seg. Dekk bollen med plastfolie eller en plastpose så deigen ikke får trekk. Sett den på et lunt (ikke varmt) sted i 1–3 timer, eller til dobbel størrelse.

Når deigen er nesten ferdig – doblet i volum – setter du en stor kjele med vann på kok (ca. 4 liter vann) og har sirupen i vannet. Dekk til og slå av varmen mens du former bagels.

Smør olje på to stekebrett og strø maismel over. Ta deigen ut av bollen og slå den ned og kna den kort. Rull den til en grov pølseform og del den i syv biter. Dekk til de andre med et rent håndkle.

Det er to måter å forme bagels på. Den ene er rulle ut hver bit til en lang pølse og deretter forsegle endene med en litt vann og klemme sammen. Den andre metoden er å rulle hver bit til en ball. Stikk et hull i midten med fingeren, dra og strekk deigen til du får plass til hånden i midten. Snu på ringen som et ratt og klem på deigen for at den skal bli lik rundt hele. Plasser bagelene på stekebrettet. Dekk til og la bagelene stå og heve i 10–20 minutter.

Forvarm ovnen til 220 ºC og varm opp gryta til en forsiktig oppkok. Løft forsiktig bagelene over i vannet og kok maks tre om gangen, snu dem forsiktig med to skjeer, kokes i ca. 1 ½ minutt på hver side. Ta bagelene ut av vannet, slik at de kan tørke litt, og plasser dem på brettene igjen med mellomrom på 3–4 cm. Pensle med pisket egg og dryss sesamfrø, salt, valmuefrø eller det du velger på toppen, eller ha dem uten noe, og stek i 15 minutter. Snu bagelene opp ned og stek videre i 10 minutter så bunnen blir stekt. Avkjøles på rist.

Tips

Når bagelene er avkjølt skjæres de i to og fryses (i inntil 3 måneder) slik at de kan tas rett fra fryseren til brødristeren og ristes uten å tine først.

Kilde: Duften av nybakt / Orig. tittel: Rachel Allen: Bake!