Hjemmelaget marsipan

Marsipankuler som er rullet i sjokolade.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Enkel hjemmelaget marsipan

Lag din egen marsipan og smak den til med det med det du har lyst på. For å få et fint, blankt sjokoladetrekk, kan du følge den enkle metoden Lise deler med oss.

Slik gjør du

Mal mandler og melis sammen i en hurtigmikser til helt fin «mandelmelis». Bland «mandelmelisen» med glykose og eggehvite. Kna det godt sammen til en fast og smidig deig. Kna for hånd eller bruk en kjøkkenmaskin med K-krok.

Pakk marsipanen godt inn i plastfilm og oppbevar den kjølig hvis du ikke skal bruke den med det samme.

Sjokolade til dypping av marsipankuler og annen konfekt

For at smeltet sjokolade skal få tilbake sin opprinnelige konsistens, altså hard og blank, må den gjennom en tempereringsprosess.

Dette er i utgangspunktet en nøye og omstendelig prosess – men her en enkel «juksemetode» for hjemmekjøkkenet.

Du bør bruke minst 200 g sjokolade, da er det enklere. Finhakk mørk sjokolade. Ha 2/3 av sjokoladen over i en glass- eller stålbolle. Kok opp vann i en kjele, trekk kjelen til side og sett bollen over (dette er den sikreste måten å gjøre det på.) Sjokoladen skal smeltes til cirka 45 grader. Blir sjokoladen for varm vil den bli tykk og klumpete. Sjokolade tåler heller ikke vann – så pass godt på at det ikke er rester av vann i sjokoladebollen, og unngå vannsøl i den smeltede sjokoladen.

Rør inn resten av den finhakkede sjokoladen. Rør om til temperaturen er nede i cirka 30 grader.

Nå er sjokoladen klar til dypping. Denne prosessen gjør at sjokoladen igjen blir hard og ikke smelter så raskt i romtemperatur.

Tips

Mandel- og melisforholdet kan varieres etter eget ønske.

Marsipanen kan for eksempel smakes til eller blandes med krydder, kakao, likør, knuste tørkede bringebær, finrevet sitrusskall, romdrenkede rosiner, for å nevne noe. Deler av mandlene kan dessuten byttes ut med pistasjkjerne, valnøtter eller pekannøtter.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm» på P1+