NRK Meny
Engelsk fruktkake

Lise Finckenhagens engelske fruktkake er pyntet med marspian, sølvkuler og rips.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Engelsk fruktkake

Fruktkake lager du i god tid før jul. Den blir bare bedre av å stå i kjøleskapet. Begynn med å legge rosiner og aprikoser i konjakk dagen før kaken skal bakes.

Slik gjør du

Fruktkaken bakes i rund form på 22 cm i diameter, med bakepapir.

Dag 1

Kutt aprikosene i små terninger, og bland dem sammen med rosinene. Hell over konjakk eller rom, dekk til og la det marinere i ett døgn.

Dag 2

Pisk smør og sukker luftig. Tilsett frøene fra vaniljestangen, og pisk inn ett og ett egg. Sikt sammen hvetemel, bakepulver og krydder i en bolle. Grovhakk pistasjnøtter og cocktailbær.

Bland frukt og nøtter inn i melet, og bland det hele inn i smørblandingen. Hell røren i formen og trykk den jevnt utover. Stek kaken på nederste rille ved 150 grader i cirka 1 time og 30 minutter. Dekk til kaken med folie etter 1 time slik at den ikke blir for brun.

Dynk den nystekte kaken med konjakk/rom og avkjøl i formen.

Ta kaken ut av formen, pakk den godt inn og oppbevar kaken kjølig. Fruktkaken blir faktisk bare bedre og bedre etter noen uker med «modning» i kjøleskapet. For ekstra glede kan du en gang iblant «mate» kaken med en ekstra klunk konjakk eller rom.

Server kaken i tynne skiver.

Tips

Pensle kaken med et tynt lag aprikos- eller appelsinmarmelade, og kle den med marsipan.

Kilde: Lise Finckenhagen i «Jacobsen« på NRK P1+