Laster innhold, vennligst vent..

Kaker og kjøttfritt mest pop i november

Brownies-deig og kremost i langpanne, en rask majones og suppe med reker var de mest leste oppskriftene på NRK Mat sist måned.

Brownies med kremost

Lise Finckenhagens oppskrift på brownies med kremost var mest lest i november. Den blei lest nær 25.000 ganger sist måned.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Kaker og desserter er ofte å finne blant de mest populære oppskriftene hos NRK Mat, og ofte er de så forseggjorte at de nesten ser umulige ut. Slik er imidlertid ikke kaka som troner øverst blant oppskriftene i november,

Blomsterpotte til dessert

Ikke la deg lure. Dette er ikke pynt, men dessert.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

Lise Finckenhagen har komponert en langpannekake hvor hun sprer kremostfyll over sjokoladekakedeig, og lager store mønsterringer i det hvite og brune med en kniv. Hennes oppskrift blei lest nesten 25.000 ganger sist måned.

Majones uten krampe i armen

Nummer to er fra kokkelærer Hans Dahl Ørstavik og majonestrikset hans. Oppskriften med video som viser hvordan du, ved hjelp av en stavmikser, kan lage majones på bare noen få sekunder er lest over 22.000 ganger.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Kokkelærer ved Time videregående skole på Bryne, Hans Dahl Ørstavik, lærer deg å lage hjemmelagd majones eller aioli på noen få sekunder.

VIDEO: Med en stavmikser som har regulerbar hastighet kan du slippe krampe i armen når du pisker majones.

Rekesuppe «Reker i snøen»

Lise Finckenhagens rekesuppe med kraft kokt på rekeskall.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

På tredjeplass ligger en annen Finckenhagen-oppskrift. NRK P1+-lytterne kunne tidligere i høst høre hennes tips om å steike rekeskallet i ovnen, og så koke kraft på det. Suppa serverer hun med mer reker, godt brød og aioli. Den er lest nesten 21.000 ganger.

Dessert forkledd som potteplante

Samme kokk står for øvrig bak en annen sjømat-oppskrift, femteplassen i november. I Jacobsen på radio lagde Finckenhagen sin pannestekte torsk med brunet smør, kapers, sitron og knust pimpernell.

Farsdagen lagde NRK P1s Brønsj-kokk Mats Paulsen en dessert som ser ut som pynt til vinduskarmen. Han fyller mascarponekrem, friske bær og pepperkake- og sjokoladecrumble i ei blomsterpotte. Pynta med grønne urter ser det virkelig ut som noe helt annet enn hva det er.

Sitronterte

Sitronterte, slik Gastronomisk Institutt lagde den etter å ha fått lesernes beste baketips.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Ei vanskelig kake – og løsninga

Sjetteplassen handler om å nøste opp i noe mange har sett på som ei floke. En av de mest populære oppskriftene hos NRK Mat gjennom tidene, sitronterte à la Marco Pierre White, var også svært vanskelig å få til, mente leserne. Derfor ba matredaksjonen publikum om hjelp.

Det fikk vi – fra både dere, og Gastronomisk Institutt. Resultatet blei en ny og mer presis oppskrift.

Mange spør etter oppskrifter uten kjøtt, og i november samla matredaksjonen en rekke matretter som ikke har verken fisk, kjøtt eller fugl i seg. Ukas ønskeoppskrift var middag uten kjøtt fredag 14. november, og to av oppskriftene var særlig populære. Så populære at de endte på åttende og niende plass blant de ti mest populære i november.

Sjuende- og tiendeplassen er også tatt av søte saker. Mer enn 15.000 har lest oppskriften der Andreas Viestad viser hvordan du lager sorbé med fruktjuice, to plastposer, isbiter og salt.

Tiendeplassen er den helt ferske oppskriften på supersunne adventspannekaker fra Ane Kjerstine Sandstad og radioprogrammet Brønsj. Havregryn, cottage cheese og banan gjør at pannekakene inneholder mye protein og kostfiber.

LES OGSÅ: Ti på topp oktober | Ti på topp september | Ti på topp august