NRK Meny
Normal

Sammenlagt-seier til blåbær i august

Oppskriftene på ketsjup og sennep, kaker med blåbær og andre godsaker som kan plukkes i det fri var de aller mest populære i august.

Ketsjup og skånsk sennep

Oppskriften på hjemmelagd ketsjup og sennep, sistnevnte av typen skånsk, kommer fra det svenske TV-programmet Hygge i hagen.

Foto: Fra TV-serien Hygge i hagen / SVT

Ketsjup er noe av det mest mishandla det går an å kjøpe i butikken, sa Tareq Taylor da Hygge i hagen-episoden med utendørs grillfest gikk i reprise på NRK1 i sommer. Og han lover at du aldri vil ha kjøpeketsjup etter å ha prøvd å lage din egen.

Og sannsynligvis er det flere enn ham som foretrekker pølsetilbehøret uten konserveringsmidler. Hans oppskrift blei lest nesten 50.000 ganger sist måned.

Blåbær tok kaka

Glutenfri og sukkerfri blåbærkake

Glutenfri, sukkerfri og laktosefri blåbærkake fra Hygge i Strömsö (YLE).

Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE
Blåbærpai med hjemmelaget vaniljesaus

Lise Finckenhagens blåbærpai med hjemmelagd vaniljesaus.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Matredaksjonen har ikke statistisk grunnlag for å kunne si at «hele» Norge plukka blåbær i august. Men i deler av landet var det blåbærår, og det kan være noe av forklaringa til at oppskriftene og artikkelsamlingene om blåbær blei så populære sist måned.

... og vi høster mer fra naturen

Lars Barmen viser hvordan han steriliserer glass og gummiringer.

VIDEO: Lars Barmen gjør klart til hermetisering av frukt og bær. Programmet gikk på NRK på begynnelsen av 2000-tallet, men oppskriftene lever videre på nett.

Det var nemlig ikke bare blåbær som var populært. Oppskriftene på andre bærdesserter, og temasaker om hvordan bær kan syltes og bevares, blei også lest av mange.

Og det er ikke bare bær vi ville lese om i august. Også skogens gull og det første fra frukthøsten – plommene – var populært.

Ostefri pizza, perfekt laks og pølse til middag

Laks med lun potetsalat

Laks med lun potetsalat fra Niklas' mat og Niklas Ekstedt.

Foto: SVT

Kanskje var det Niklas Ekstedts forklaring på hvordan du baker laksen helt perfekt som gjorde utslaget, eller at vi bare ville leve litt sunt etter sommerferien?

I alle fall var både hans fiskeoppskrift, pizzaen uten ost fra det britiske TV-programmet Ei verd av krydder og en helt hverdagslig middag med kål og pølse de mest leste middagsoppskriftene sist måned.

... og maten som kan spises i sofaen

Mat som kan spises i sofaen

Samlinga av ti oppskrifter på mat som kan spises i sofaen var den aller mest leste artikkelen hos NRK Mat i august.

Foto: NRK / DR / TV4 / Lise Feirud

I august kommer høsten nærmere og nærmere. NRK har selvfølgelig høstprogrammet på TV klart, og derfor samla matredaksjonen sammen oppskriftene på det diggeste du kan spise i sofaen. Det skal være motsatt av sunt, og gjerne kunne spises med en hånd.

Vil du sjekke ut hva som var mest populært i månedene før august?