Chilikrabbe

Server chilikrabben på enkelt vis toppet med koriander og ha ekstra saus og lime som tilbehør.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Chilikrabbe

Imponer med en spennende rett, proppet med smak. Karl Erik Pallesen viser hvor enkelt det faktisk er å lage «chili crab».

Slik gjør du

Saus

Ha i like deler med ketchup og Sriracha chilisaus. Tilsett soyasaus og visp ingrediensene sammen i en bakebolle. Ha i skallet fra en lime og nypresset limesaft fra samme lime. Finhakk stilkene på en korianderbunt og tilsett sausen.

Sausen skal være sterk, og den skal etter hvert dekke kongekrabbekjøttet.

Tilbered krabben

Del krabben i leddene med en skarp brødkniv. Deretter åpner du den opp ved å skjære på langs. Pass på at du får så store flater som mulig med synlig krabbekjøtt.

Varm opp en stekepanne og sett ovnen på full grill, gjerne 300–350 grader, alt ettersom hvor sterk ovn du har (om sommeren kan du selvsagt bruke grillen).

Legg krabben med skallet ned i den varme panna og fres den på panna i et lite minutt. Sett stekepannen til side og smør chilisaus på krabbekjøttet med en spiseskje, eller bruk en sprøyteflaske. Dekk krabbekjøttet så mye som mulig med sausen. Den skal karamelliseres, slik at den nesten blir litt svart.

Plasser krabben under en salamander, eller på øverste rist i stekeovnen din, så nært grillen som mulig. Slik skal den stå til krabben er ferdig. Det tar cirka 5–6 minutt.

I mellomtiden kan du grovhakke litt koriander og dele opp en lime som serves med chilikrabben. Finn en fin skål du kan servere chilisausen i.

Krabben er klar når den er litt brent. Liker du den sterk tar du på enda litt mer saus på med en skje. I tillegg blander Karl Erik stekeskyen fra krabben med litt av chilisausen, og har dette over helt til slutt.

Serverer krabben på et fat, toppet med koriander og ha ekstra lime og chilisaus som tilbehør.

Tips

Lag gjerne sausen en dag eller to i forveien, slik at smakene får godgjøre seg, hvis du har anledning til det. Sausen står fint i kjøleskapet noen dager.

chilikrabbe

Chilikrabbe er en svært lekker rett.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Kilde: Karl Erik Pallesen/Fisketorget i Stavanger