Chili sin carne (chili uten kjøtt) i en mørk tallerken med masse koriander på.

Chili sin carne (chili uten kjøtt) er den vegetariske versjonen av chili con carne. Smakfull og spicy.

Foto: Munter mat / DR

Spicy og smakfull Chili sin carne

Chili sin carne (chili uten kjøtt) er den vegetariske versjonen av chili con carne. Brødrene Price sin variant er spicy og med mye smak, og er så absolutt verdt et forsøk.

Slik gjør du

Start med å finhakke grønnsakene. Bruk gjerne en foodprosessor til løk, gulrøtter, selleri, paprika, hvitløk og det hvite av vårløken, og ha olje i en stor kjele. Chili sin carne er en rett der alt lages i én gryte.

Stek gulrøtter, løk, paprika og selleri sammen med finhakket hvitløk på middels varme.

Rens all soppen og finhakk den sammen med de store olivenene (uten vann).

Når løk, gulrøtter, paprika og selleri har kollapset litt, tilsett sopp og oliven og stek videre. (Du kan også velge å steke sopp og oliven sammen på en panne ved siden av for høy varme - det kan gi litt stekeoverflate til soppen og en litt dypere smak).

Nå tar du i krydder og finhakket chili. Doser chilien litt etter litt. Det endrer seg mye etter hvert som retten blir gjennomstekt.

Tilsett så hakkede tomater og tomatpuré.

Hell i buljongpulver. Juster med vann til passe konsistens.

Ha i bønnene sammen med de friske tomatene som er kuttet i små terninger.

Etter tre kvarter til en time skal retten smakes til. Er den intens nok i smaksdybden? Hvis ikke, gi den litt mer buljongpulver eller salt. 1 spiseskje sukker skal den nok i alle fall ha.

Syren justeres med litt sherryeddik. Hvis retten er for tynn, koker du den inn litt til.

Chilien kan justeres ytterligere opp med chilikrydder, men sørg for å sjekke chilitoleransen til gjestene dine.

Server med litt syltet jalapeños ved siden av, frisk koriander på toppen, og eventuelt litt vegansk rømme, som kan røres opp med litt salt og pepper om den er for flat på smak.

Vegansk maistortillachips eller vegansk maisbrød fungerer veldig bra til.

Tips

Et godt tips når du skal ha tomatpuré i en rett, er å steke den på en separat panne i litt olivenolje. Det gir pureen en litt dypere og rundere smak og kan fjerne litt av bitterheten som noen ganger er i en tomatpuré.

Kilde: Munter mat