Kongeloff

Loff som er en konge verdig.

Foto: Jan-Kristian Vikeiane Schriwer / NRK

Kongeloff

Historien om denne loffen går helt tilbake til unionsoppløsningen da dronning Maud hadde med seg sin egen engelske oppskrift på loff. Den ble overlevert til Baker Hansen som deretter leverte loffen til slottet, daglig, fram til kong Olavs død i 1991.

Slik gjør du

Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett vann og melk, væsken skal holde cirka 30 grader.

Smuldre gjæren i en bakebolle og hell over væsken, rør til gjæren er oppløst.

Tilsett sukker og mel og elt alt godt sammen. Ha i saltet og elt videre til deigen blir helt glatt, smidig og elastisk, cirka 12 minutter.

Dekk til bollen med plastfilm og et kjøkkenklede over der igjen. La deigen heve en times tid eller til dobbel størrelse. Bak deigen ut til et stort, eventuelt to litt mindre brød. Legg brødet i en smurt brødform.

La brødet etterheve i cirka 40 minutter, eller til brødet har doblet sin størrelse.

Pensle brødet med sammenvispet egg og stek brødet ved 200 grader på nest nederste rille i cirka 40 minutter til brødet får en gyllenbrun stekeskorpe.

Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist.

Kilde: Lise Finckenhagen i TV-programmet «Gratulerer med dagen!»