Blomkålsuppe med ramsløk

Lise Finckenhagen serverer purésuppe med blomkål og ramsløk. Ramsløken er litt rundere i smaken enn hvitløk, og du kan plukke den selv.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Blomkålsuppe med ramsløk

Med våren spretter ramsløken fram, og da er det ekstra kjekt å servere en deilig blomkålsuppe med et lite sting og smak av vår.

Slik gjør du

Rens blomkålen, skjær vekk den nederste delen av stilken. Legg til side et par blomkålbuketter og kutt resten av blomkålen i små biter. Hakk løken. Varm en klunk olje, eller en god klatt smør, i en tykkbunnet kasserolle. Fres blomkålen sammen med løken i et par minutter under omrøring.

Tilsett kraft og melk, kok opp og la det småkoke til blomkålen er helt mør. Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser. Smak til med salt, pepper, noen dråper sitronsaft og en klype chili. Tilsett hakkede ramsløkblader og kjør suppen på nytt til ramsløken er finfordelt i suppen.

Skjær/høvl blomkålbukettene i syltynne skiver. Server suppen toppet med et par blomkålskiver. Som ekstra pynt mer det supert med ramsløkblomster (andre spiselig blomster og/eller spirer blir også pent), og gjerne en liten fløteskvett.

Serveres med godt brød.

Tips

  • Topp gjerne suppen med sprøstekt bacon, skinke, stekte skalldyr eller et lite stykke dampet eller stekt fisk som laks eller kveite. Varmrøkt fisk passer også veldig godt.
  • Lise serverer den også med hjemmelaget ramsløkolje. Det gjør hun ved å rense ramsløkbladene. Fjerner den grove stilken, og passer på at de er rene og tørre. Deretter hakker hun dem opp i en hurtigmikser og tilsetter varm olje på 60 grader. Bruk nøytral olje, som for eksempel solsikke- eller rapsolje. Kjør dette med en god klype salt i blenderen din og ha det over i et syltetøyglass, så har du det lenge.
  • Lyst til å lage flere retter med ramsløk? Her er litt inspirasjon: Ti oppskrifter med ramsløk

Kilde: Lise Finckenhagen i Holm NRK P1+