Østers naturell

Østers naturell på grovt salt med sitron og vinaigrette.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Østers naturell

– Det er noe med nærheten til havet, noe litt vulgært og erotisk over østersen, sier Lise Finckenhagen. Det er noe sjarmerende med å spise den rå.

Slik gjør du

Visp sammen eddik, olivenolje og finhakket sjalottløk. Hell vinaigretten over i en liten skål.

Beskytt hånden med et kjøkkenhåndkle, og ta et godt tak i østersen. Ha «spissen» på østersen mot deg, og lirk kniven mellom skallene. Bend litt opp og skjær over muskelen. Fjern den øverste delen, og børst bort eventuelle rester av skallet. Sjekk at østersen lukter friskt, og ser ren og frisk ut.

Hvis østersen lukter vondt, må du kaste østersen, bytte kjøkkenhåndkle (som du holdt østersen i) og vaske kniven veldig godt før du fortsetter med neste østers.

Legg de åpnede østersene på et fat dekket med havsalt, knust is eller tang.

Serveres med sitron, lime, vinaigrette eller annet ønskelig følge. Del sitron/lime i to eller i båter. Østersen kan også pyntes med litt finsnittet agurk og litt frisk dill.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+