Hopp til innhold

– Kan ikke si at jeg skal hente i barnehagen

Advokat Line Foss Hals (30) håper hun klarer det få kvinner orker i hennes bransje – å fortsette karrieren etter at hun har fått barn.

Line Foss Hals

Line Foss Hals har akkurat fått sitt første barn, og planlegger å gå tilbake til advokatjobben etter endt permisjon.

Foto: Privat

På vei oppover karrierestigen i advokatfirmaene, faller kvinnene fra i hopetall. Bare såvidt 1 av 10 partnere er kvinner.

Ifølge en rapport fra Advokatforeningen, skyldes frafallet i stor grad at man får omsorgsansvar hjemme. Jobb og familie blir en vanskelig kombinasjon for unge advokater.

– Jeg har lyst til å prøve å få det til. Og jeg håper det vil være mulig for meg å jobbe fullt selv om jeg har fått barn, sier advokat Line Foss Hals, som for tiden er i permisjon med sitt første barn.

Jobber 150 prosent

Line Foss Hals er vant til å jobbe mye. Og selv om arbeidsgiveren Wikborg Rein er fleksibel, er sjelden klientene det.

– Kan du si til en klient at du må gå for å hente barn i barnehagen?

– Nei. Det sitter langt inne hos meg å si det til en klient tror jeg. Da må jeg heller planlegge dagene mine slik at jeg ikke har møter helt på begynnelsen eller helt på slutten av dagen, sier hun til NRK.no.

– Hovedutfordringen er at klientene forventer at du skal jobbe så raskt som mulig, så effektivt som mulig og så godt som mulig. I perioder er det umulig å ha normal arbeidstid, fortsetter hun.

Hun har tenkt mye på hvordan hun skal få til å kombinere yrkesliv med familieliv.

– Krever tilpasning

Både Line og samboeren har krevende advokatjobber, og ingen av dem er innstilt på å «hoppe av» karrieren.

– Jeg vil i alle fall se hvordan det går. Jeg har allerede snakket med arbeidsgiveren min om muligheten for individuell tilpasning. For eksempel at jeg normalt sett kan jobbe fullt, men i perioder få redusert arbeidsmengde. Jeg opplever at arbeidsgiver er positiv til det, men det gjenstår å se hvordan det vil fungere i praksis, forteller hun.

En del kveldsjobbing regner hun med at må til.

– Det er mye fleksibilitet i jobben også. Da jeg begynte, husker jeg de sa til meg at det spiller ingen rolle hvor du jobber, så lenge jobben blir gjort. Jeg kan fint jobbe etter sønnen min har lagt seg om kvelden, for eksempel.

Klarer ikke jobbe nok

Kristine M. Madsen

Arbeidstid er viktig for at flere kvinner skal bli i yrket, mener leder i Advokatforeningens kvinneutvalg Kristine M. Madsen.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

I advokatbransjen er det en forventning om at du skal klatre karrieremessig ganske jevnlig. Det er «opp eller ut».

Kristine M. Madsen leder Advokatforeningens kvinneutvalg, og mener kvinner med små barn ofte blir sjanseløse i konkurransen om avansement i de store advokatfirmaene.

– Det holder ikke å bare være flink, du må også investere nok tid. Det er det vanskelig å få til med småbarn hjemme, sier hun til NRK.no.

– Men mannlige småbarnsforeldre fortsetter å klatre?

– Ja, men dette er en tendens i hele samfunnet. Forskning viser at mange kvinner jobber deltid for å kompensere for menns overtid, sier hun.

Alternativ karriérevei kan fungere

Kristine M. Madsen mener det kan være smart å vurdere alternativer til å gå hele karrierestigen i et advokatfirma.

– Det beste for kvinnene selv, for å unngå følelsen av å komme til kort, er kanskje å jobbe noen år i et advokatfirma, hoppe av i etableringsfasen og skaffe seg verdifull erfaring et annet sted, for så å komme tilbake i advokatfirma senere.

– Flere dyktige, kvinnelige advokater har for eksempel fartstid fra Kredittilsynet eller Børsen, forteller hun.

Samtidig understreker hun at det er et problem at bransjen ikke tilrettelegger for kvinner i alle livsfaser, og at hun anbefaler å se på mer differensierte karrieremodeller, for eksempel i konsulent- og revisjonsbransjen.

– Det er for få karrieretrinn og for lite fleksibilitet i karrierestigen for advokater, mener hun.

– Ikke slik i hele bransjen

Kristine M. Madsen har selv valgt å jobbe i et mindre firma som bevisst tar hensyn til balansen mellom jobb og hjemme, og har mer normal arbeidstid. Hun understreker at det finnes muligheter for et mer normalt liv som advokat også.

– Økte krav om inntjening i mange firmaer gjør at mange advokater må jobbe veldig mye. Hos oss har vi som mål at vi i snitt skal jobbe effektivt i 37,5 timers uke, og så får vi heller tjene mindre, forteller hun.

Bull & Co har hele 40 prosent kvinnelige partnere.

– Det er stor forskjell på de største og travlest firmaene og en del små firmaer, understreker hun.

Samtidig er hun klar på at du som advokat må vise klienten at du er tilgjengelig for dem.

– Vi hjelper folk med saker som for dem er både veldig viktige og tidskritiske. Da er det ikke alltid rom for å hente i barnehagen, innrømmer hun.

Både hun og mannen måtte ty til mye kveldsjobbing mens de hadde små barn.

Vil ikke gå glipp av barndommen

Line Foss Hals' sønn Edvard er åtte uker gammel, og den nybakte mammaen er klar på at hun vil ha tid med ham også etter at permisjonen er over.

– Jeg vil ikke bli 50 år og tenke at «det var den barndommen, den gikk jeg glipp av», slår hun fast.

Av venninnene fra juss-studiet er hun den første som får barn.

– De fleste vil nok ha noen år på baken og etablere seg skikkelig i et firma før de blir gravide.

Selv har hun vært i yrkeslivet siden 2007, og ble fast advokat tidligere i år.

Line Foss Hals er en av hovedpersonene i programmet Jobben er livet i kveld på NRK1 kl. 20:15. Se programmet her.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)