Jenter tar seg dårlig betalt

Når barna selv får velge sin betaling, tar guttene dobbelt så mye betalt som jentene for den samme jobben.

Grådig gutt

Guttene tok nesten dobbelt så mye som jentene i betaling for samme oppgave.

Foto: Colourbox / Illustrasjonsbilde

Sjenerte jenter valgte å ikke ta betalt for en spørreundersøkelse utført i skoletiden. Guttene derimot, tok det de kunne få, skriver Forskning.no på sine sider.

Les også: Kvinnen tjener 2/3 av mannen

Halvparten tok ingenting

100 barn i alderen 8 til 19 år var med på en spørreundersøkelse utført av Universitetet i Tromsø (UiT).

Etter at barna hadde svart på undersøkelsen, fikk de en konvolutt med fem tiere.

- De fikk beskjed om at det var opp til dem selv å ta det de syntes de fortjente, og man ser at jenter er mer sjenerte på egne vegne, sier Joar Vittersø ved UiT til Forskning.no.

Jentene tok i snitt 14 kroner, mens guttene i snitt tok 26 kroner.

– Halvparten av ungdommene tok ingen av pengene, men lot dem ligge. Det tyder på at vi ikke er så maksimerende, og at det ikke er penger som styrer de valgene vi gjør. Vi styres også av normer og rettferdighetssans, legger forskeren til.

Les også: Forskjellen på gutter og jenter

Tok kort tid

Spørreundersøkelsen dreide seg om i hvilken grad vi tar valg som er bra for oss, og hvordan vi påvirkes til å ta våre valg.

Jentenes forklaring på hvorfor de tok så lite penger, var at undersøkelsen ble gjennomført i en skolesetting.

De svarte også at undersøkelsen tok så kort tid, og var usikre på om ingen andre ville få penger om de selv tok dem.

Derfor så de ingen grunn til å ta seg betalt.

– Det er rimelig å tenke at jenter er mindre egoistiske enn gutter, og at de er mer orientert mot andre. Spørsmålet er om de har en større rettferdighetssans, eller om de syntes at 50 kroner var lite penger uansett, undrer forskerne.

Les også: Kvinner tjener mer enn menn

- Interessant

Ylva Lohne

- Det er nyttig at noen gjennomfører slike undersøkelser så man blir klar over at det er forskjeller, sier Ylva Lohne fra LDO.

Foto: LDO / Lucien Chen

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) synes undersøkelsen var interessant.

- Denne undersøkelsen viser at det muligens er slik at kvinner kommer dårlig ut om vi skal kreve lønn på egne vegne. Derfor er det viktig med systemer som sikrer likelønn, sier Ylva Lohne, seniorrådgiver i LDO til NRK.no.

Hun peker på at lønnsgapet er på 15 prosent i mennenes favør, og at det øker med årene.

- Det er nyttig at noen gjennomfører slike undersøkelser så man blir klar over at det er forskjeller, legger hun til.

LDO synes forskjellene i undersøkelsen var store, og understreker at det er ingenting som tyder på at kvinner krever mer med årene.

- Vi vet at mannsdominerte yrker vanligvis har en lønnsstige som stiger over tid. I kvinnedominerte yrker innen helse og sosial, stopper man på et tidligere tidspunkt, avslutter Lohne.

Les også: - Intelligente damer forblir single

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.