Hopp til innhold

- Jobben deres å være så tynne

Sykelig magre kropper dukket opp på catwalken under London Fashion Week. – Det er jobben deres, sier castingansvarlig for stjernedesigner Mark Fast.

Martyna Budna

Magre kropper kom til syne under visning av undertøy under London Fashion Week.

Foto: Luke MacGregor / Reuters

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
martyna budna

Den polske modellen Martyna Budna gikk for Mark Fast under moteuka i London og er en av de som har vært trukket frem som spesielt tynn.

Foto: Luke MacGregor / Reuters
FASHION-BRITAIN-MARY KATRANTZOU

Moteverden elsker Chloe Memisevic, som gikk for Mary Katrantzou. Også hun er skremmende tynn.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp
FASHION-ITALY-HEALTH-ADVERTISING-ANOREXIA

Den radmagre franske modellen Isabelle Caro døde i desember i fjor. På dette bildet fra 2008 veide hun 32 kilo og poserte for en antianoreksi-kampanje. Bildene hang på store billboards i hele Italia.

Foto: ANDREAS SOLARO / AFP

– Det er vanskelig å forklare for andre, men det er sånn det skal være. Det er jobben deres, sier Natalie Joos, som er castingansvarlig for den britiske motedesigneren, Mark Fast.

– Skjelett-modeller

Spaltist Liz Jones satt selv blant selebriteter og motejournalister under moteuka og hevder flere av modellene var sykelige;

– Det var som å se meg selv i speilet. 18 år gammel og 31 kilo, med næring intravenøst, skriver hun i Daily Mail under overskriften «skjelett-modeller og «super size»-hykleri».

Jones trekker særlig frem Mark Fast, Erdem og Mary Katrantzou som versting-designerne.

Les også: Modellene er like tynne som før

– Kunne telle ribbena

Polske Martyna Budna, som gikk for Mark Fast under London Fashion Week, var en av de aller tynneste modellene som gikk, skriver hun.

– Vi kunne telle ribbena hennes, skriver Jones.

Men Budna er frisk, ifølge Mark Fasts castingansvarlig.

– Martyna Budna er ikke syk. Hun er naturlig tynn – og en morsom og profesjonell jente, sier Joos om modellen.

Les også: Ingen fargede modeller på forsidene

Brukte også «plus size»-modeller

– Vi velger ut modeller ut fra utstrålingen deres og hadde også tre nydelige «plus size»-modeller gående for oss under årets moteuke, sier Joos.

Mark Fast er nemlig fra før kjent som «modig» når det gjelder nettopp bruk av fyldigere modeller og har tidligere uttalt dette:

– Mange synes det er upassende med plus size-modeller, men jeg møtte disse jentene og elsket karismaen deres. De er juveler!

Les også: Modellene er like tynne som før

Har ikke tenkt på Martyna som tynn

Så hvorfor bruker dere så tynne modeller igjen nå?

– Vi har ikke tenkt på verken Martyna (Budna) eller noen av de andre modellene våre som sykelig tynne, overhodet. Vi velger som sagt modeller ut ifra utstråling, i tillegg til at vi naturligvis må tenke på at klærne skal passe dem.

– Iblant synes noen at enkelte av klærne ser vulgære ut på de mer fyldige jentene, mens de kan oppleves mer sofistikerte på for eksempel Martyna; vi må derfor bruke modeller i ulike størrelser.

Les også: Ingen fargede modeller på forsidene

– Forferdelig trist

Opptil flere modeller har dødd de siste årene, blant annet av hjertesvikt som følge av spiseforstyrrelsen anoreksi. Den radmagre franske modellen Isabelle Caro (28) døde i desember i fjor, etter noen år tidligere å ha blitt kjent gjennom en omfattende antianoreksi-kampanje.

Og ifølge moteredaktør i Det Nye, Vibeke Stiansen, har det vært en trend de siste årene å ikke bruke radmagre modeller.

– Jeg har opplevd at det er en endring i tiden mot litt mer former. Derfor er det forferdelig trist å se så tynne modeller igjen. Det er et tilbakeskritt, sier Stiansen.

– Det er ingen som synes det er pent, og det er ikke sånne forbilder eller skjønnhetsidealer vi vil ha.

Les også: Mote for menn i Oslo

Dropper bilder av syltynne modeller

Moteredaktøren kommer ikke selv til å bruke bilder av Martyna Budna i Det Nye.

– Når jeg velger ut bilder til catwalk-serie, så dropper jeg bilder av modeller som er for tynne selv om jeg egentlig vil ha kjolene for eksempel.

– Henne ville jeg aldri ha brukt. Jeg ville valgt henne bort med en gang, sier hun om den polske modellen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.