– Kan ikke garantere at sidene ikke går ned

I morgen legges selvangivelsen ut på nett. Tidligere har stor pågang ført til at nettsidene har krasjet, men i år håper Skatteetaten på at det vil gå bedre.

Selvangivelsen

Tirsdag 20. mars starter Skatteetaten utsendelsen av selvangivelsen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

I løpet av de neste dagene sender Skatteetaten ut over 4,4 millioner selvangivelser for inntektsåret 2011. Men du slipper å måtte vente på postmannen for å finne ut om du får baksmell eller har penger til gode i skatteoppgjøret, selvangivelsen vil også være tilgjengelig elektronisk.

I morgen tidlig kan alle gå inn på skatteetaten.no, og logge seg inn på «minID» for å få tilgang til selvangivelsen. For å logge deg inn, trenger du følgende:

  • Fødselsnummer (eller D-nummer)
  • Personnummer
  • PIN-kodebrev eller kode på SMS

Les: Mer om minID hos Altinn

Kapasitetsproblemer

De siste årene har nettsidene til Altinn.no, som håndterer selvangivelsene, bukket under på grunn av stor pågang når selvangivelsen har blitt lagt ut elektronisk.

I fjor var nettsidene delvis nede i to døgn, noe som førte til at blant annet nærings- og handelsminister Trond Giske gikk ut med skarp kritikk av systemet.

– Vi kan ikke akseptere at Altinn ikke tåler stor pågang. Derfor vil vi ha en grundig gjennomgang av hva som har gått galt, for å unngå at dette skjer på nytt, sa Giske til NRK.no i fjor.

Køplakat ved stor pågang

Kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum i Skatteetaten, håper på at nettsidene vil tåle presset i morgen.

Astrid Bugge Mjærum

Kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum hos Skatteetaten.

Foto: Skatteetaten

– Man kan aldri være helt sikker på slike løsninger. Nettsidene kan håndtere mange tusen brukere, men hvis hele befolkningen logger seg inn samtidig, så klarer ikke sidene å takle det, sier hun til NRK.no.

Likevel håper Mjærum på å oppnå mer forståelse i år enn tidligere.

– En av tingene vi har gjort i år, er at det kommer opp en køplakat hvis det er for mange brukere inne samtidig. Denne forklarer at det for tiden er fullt, og ber publikum om vennligst å prøve igjen senere.

Mjærum forteller at Skatteetaten forventer at mange hundre tusen mennesker vil logge seg inn for å sjekke selvangivelsen sin i morgen.

– Systemet er ikke lagd for å tåle at 4,5 millioner mennesker logger seg inn samtidig. Men vi er opptatt av at dette skal fungere, nå har vi gjort mange tester og feilrettinger, så vi håper det vil gå fint for seg i morgen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ingen endringer – ikke lever!

Innlevering av selvangivelser, Oslo 1956

Tidligere, som her i Oslo i 1956, måtte publikum selv levere inn selvangivelsen. Har du ingen endringer, slipper du det i dag.

Foto: SCANPIX

Hvis du ikke har noen endringer, trenger du ikke gjøre noe som helst. Da går alt automatisk. Har du likevel noe du vil rette på, må du gjøre dette innen den 30. april.

Første skatteoppgjør kommer den 25. juni. Fra da av vil det gjøres løpende oppgjør frem til onsdag 17. oktober.

Det betyr at du ikke må vente helt til oktober hvis du ikke skulle være med i første utbetalingspulje – det kan dukke opp noen sårt tiltrengte kroner midt i sommerferien også!

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)