Hopp til innhold

Urinlekkasje kan opereres

Nå kan Åsa Tønnesen løfte og klemme datteren uten problemer.

Åsa Tønnesen klemmer datteren
Foto: NRK

Mange kvinner lekker når de hopper eller løper, hoster eller nyser. Dette er en form for lekkasje som gjerne rammer unge kvinner i tredveårene, ofte etter at de har fått barn.

Denne typen urinlekkasje kalles anstrengelsesinkontinens, og kjennetegnes ved at man lekker ved økt trykk i magen. Årsaken til lekkasjene er at urinrøret beveger seg for mye.

Bekkenbunnstrening løser problemet for mange, men slett ikke for alle. Dersom muskulaturen er opptrent, men problemene fortsetter, kan en operasjon være løsningen.

Kan klemme og løfte datteren igjen

Åsa Tønnesen

Åsa Tønnesen ble helt kvitt problemene etter en liten operasjon.

Foto: NRK

Åsa Tønnesen klemmer datteren som kommer hjem fra skolen og løfter henne opp fra gulvet. Det kunne hun ikke gjort for et år siden.

- Jeg hadde så smått begynt å lekke litt i forskjellige situasjoner. Når jeg hostet eller løp - og hvis jeg ga noen av elevene mine en god klem og løftet dem opp, så merket jeg at det kom noen dråper urin. Det var ikke noe hyggelig, sier Åsa alvorlig.

Plagene utviklet seg over tid, og etter hvert sluttet hun å gå på trening og hun sluttet å jogge.

- Jeg innså til slutt at dette forringet min livskvalitet. Da ønsket jeg å gjøre noe med det, forteller Åsa.

Løsningen ble en liten operasjon. I dag kan Åsa Tønnesen igjen gjøre alt det hun måtte slutte med på grunn av lekkasjene.

- Jeg tenker ikke på at jeg skal lekke, for det gjør jeg ikke. Problemet er helt borte!

Enkel operasjon

Hvert år tar 2500 norske kvinner en operasjon der det blir lagt en liten slynge av plast rundt urinrøret.

(artikkelen fortsetter nedenfor)

Operasjon av urinlekkasje

En slynge av plast holder urinrøret på plass.

Foto: NRK

Langt flere av dem som lider av anstrengelseslekkasje, eller stressinkontinens, trenger behandling. 10 prosent av alle kvinner har store plager med at de lekker, og mange er ikke klar over at det er hjelp å få.

Den typen lekkasje som kan opereres, skyldes at urinrøret blir ustabilt og beveger seg. Særlig oppstår tilstanden i forbindelse med fødsel.

Ellen Borstad

Flere kunne fått hjelp av operasjon, sier seksjonsoverlege Ellen Borstad.

Foto: NRK

- Det vi oppnår med plastslyngen, er å hindre urinrøret i å bevege seg. Vi erstatter båndene som holdt urinrøret på plass. Og urinrøret er det som holder oss tette, forklarer Ellen Borstad, seksjonsoverlege ved Kvinneklinikken på Ullevål Universitetssykehus.

Inngrepet tar som regel en halvtimes tid, og gjøres med lokalbedøvelse. Man kan reise hjem samme dag, med en kort sykemelding.

Opp mot 95 prosent av kvinnene som blir operert blir helt bra.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)