Hopp til innhold

Lekker avføring etter fødsel

Hvert år rammes 1000 norske kvinner av anal inkontinens. Mange vet ikke at det finnes hjelp.

Vibeke
Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I over fem år var Vibekes liv et mareritt. Hun hadde født barn nummer to, og fått en skade på lukkemuskelen i endetarmen som gjorde at hun ikke lenger kunne kontrollere sin egen avføring.

- Du mister følelsen av selvverd. Ikke vil du gå ut, ikke vil du treffe folk. Du er redd det skal skje akkurat mens du er på butikken, på besøk. Bare det å være ute på en lekeplass... Du isolerer deg for alle.

1000 kvinner får skader på lukkemuskelen i forbindelse med fødsel hvert år. Skaden rammer unge kvinner - gjennomsnittsalderen er 28 år. Dessverre er det lite kunnskap blant helsepersonell om at det er hjelp å få.

Løsningen er et implantat

Universitetssykehuset i Nord-Norge var først ute med å behandle denne typen skader. Siden 1999 har de operert inn et lite implantat som gir elektrisk stimuli til nerven og gjør muskelen bedre i stand til å lukke seg. Sykehuset tar pasienter fra hele landet. For halvannet år siden ble Inkontinenssenteret etablert.

Inkontinenssenteret ved UNN

- Det vi hører er at kvinner i første møte med fastlegen har fått blåresept på Tena Lady. Unge nybakte mødre får beskjed om å leve med avføringslekkasje resten av livet, forteller Mona Stedenfeldt ved Inkontinenssenteret.

70 prosent av dem som får operert inn implantat, får en varig og god funksjon.

Fører til skilsmisser

Anal inkontinens kan tære hardt på samlivet og ekteskapet. Det gjorde det også for Vibeke.

- Jeg lakk jo avføring til og med om natta, og var oppe og skiftet på senga. Det var ingen man kunne snakke med om dette. Det endte med at vi ble separert og skilt til slutt, forteller hun.

Da hun ble alene, bestemte hun seg for ikke å spise de dagene hun hadde barna, slik at hun kunne være ute med dem. I november i fjor ble hun operert, og lever i dag helt normalt.

- Jeg har fått livet tilbake.

Angår denne saken deg? NOFUS har en egen støttegruppe for kvinner med anal inkontinens. Opplysningstelefonen 55 24 00 25 er åpen i kveld fra kl. 20-21 og fra 09-15 mandager og onsdager. E-post: postmaster@nofus.no

NOFUS

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)