Alle har luft i magen, og det skal vi ha.
Men for noen kommer luften ut i ukontrollerte former oftere enn nødvendig.
– I gjennomsnitt slipper vi ut tarmgass 10 til 15 ganger per døgn, totalt 400 til 1800 ml, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør i Synergi Helse til NRK.no.
LES OGSÅ:
Sitt ned og tygg sakte
Promping er både naturlig og nødvendig, men de fleste blir flaue hvis de slipper en fis i offentligheten.
Hvis du promper mye, er det forskjellige årsaker til det. Hvordan du spiser er en av dem.
– Tygg maten godt og spis sakte og rolig. Når du spiser fort, svelger du mye luft og får derfor også mer luft i magen, forklarer Sundfør.
Du trenger ikke følge en regel om å tygge alt 33 ganger, men ikke spis i farta.
– Sett deg ned og spis rolig, det bedrer mettheten. Det tar mellom 15 og 20 minutter fra du svelger maten til du føler deg mett. Jo raskere du spiser, dess lettere er det å spise for mye, opplyser hun.
Etter veldig store og tunge måltider slipper kroppen også ut mer luft enn ellers.
LES OGSÅ:
Unngå gassfellene
Enkelte produkter gir deg også mer gass enn andre.
– Unngå de mest gassdannede grønnsakene: kål, belgfrukter, mye kullsyreholdige ting, løk og druer, ramser hun opp.
Sukkeralkoholer kan du også få mye luft i magen av.
I tillegg svelger du veldig mye luft når du tygger tyggis, understreker hun.
Liker du å spise noe mellom måltidene, er det bedre med bær, nøtter, frukt eller tomater.
Er du veldig plaget av mye luft, ofte promping og mage som en ballong, kan det hende du er laktoseintolerant.
– Kjenn etter om kroppen endrer seg etter at du har spist melkeprodukter. Da vil du føle deg skikkelig opplåst i magen, og får kanskje diaré, forklarer Tine Sundfør.
LES OGSÅ:
Varmebehandlede grønnsaker
Noen tåler fiber dårlig. Selv om det er viktig for fordøyelsen, er det ikke bra med for mye.
– Rå grønnsaker er tøffere for magen enn de som er litt varmebehandlet. Gulrøtter og sukkererter kan gjerne dampes eller wokkes før du har dem i salaten, anbefaler hun.
Det er ikke nødvendig å koke dem i hjel.
– Når du varmer opp grønnsakene, er det noen av fibrene som brekker. Da blir det lettere for magen å fordøye dem, forklarer Sundfør.
De mister i liten grad næringsstoffer under kokingen. B- og C-vitaminene er labile og glir ut i kokevannet.
– Derfor bør vi bli flinkere til å ta vare på kokevannet, og bruke det i supper og sauser. Når du wokker grønnsakene, spiser du alt av wokken. Da får du også i deg alle næringsstoffene, legger hun til.
SE OGSÅ: Puls om irritabel tarm
Promper av stress
Faktisk kan du også få mye luft i magen hvis du er stresset.
– Noen kan merke at mer luft i magen henger sammen med psykiske ting.
Noen får
andre får luft i magen, påpeker Sundfør.
Et annet triks for å minske prompingen, er å spise små, jevne måltider.
– Unngå store måltider i løpet av dagen, anbefaler hun.
Når du trener, særlig med høy intensitet, har du lettere for å prompe.
– Luften i magen og tarmene er der hele tiden, men du har ikke like god kontroll på å holde igjen luften når du trener, forklarer ernæringsfysiologen.
SE OGSÅ: Hvorfor er det flaut å prompe?