NRK Meny
Normal

- Farlig å holde inne prompen

Sosialt akseptert er det ikke, men en real promp er bra for helsa.

Møte

Å holde eller slippe - det er spørsmålet.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Både lyden og lukten er noe av det mest pinlige man kan slippe ut av seg i selskap med andre, og noe av det siste man vil at potensielle kjærester skal oppdage at man besitter.

Men ifølge den danske legen Carsten Vagn-Hansen, er tilbakeholdne "luftavganger" potensielt helseskadelig.

- De giftige gassene vil i stedet opptas i kroppen, hvor de kan gi hodepine, muskelsmerter og mer eller mindre forgifte kroppen, sier han til Fpn.dk .

Sniker dem ut

Vagn-Hansen mener imidlertid at de fleste av oss får til å "snike ut" luften som presser på.

For å unngå at tarmgassene lukter for mye, anbefaler han å unngå for mye kål i kosten, og gjerne satse på urter som anis, kamille og dill.

Han understreker viktigheten av å ha en velfungerende fordøyelse, slik at tarmene kvitter seg med avføring minst en gang i døgnet. Avføring som har vært lenge i tarmene, lukter ganske enkelt mer, sier legen.

Yngre promper friere

Ifølge en fersk dansk spørreundersøkelse, mener hele 9 av 10 kvinner og 4 av 5 menn at det er direkte pinlig å prompe når andre er tilstede, og at man definitivt bør gå utenfor eller på toalettet for slike aktiviteter.

Men halvparten av de spurte i aldersgruppen 15-29 år mener ikke det er nødvendig å forlate rommet, og slipper gladelig en fjert selv om andre er tilstede.

Om dette tyder på at prompen i fremtiden vil få bedre vilkår også i festlig lag, vites ikke.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.