- Farlig å holde inne prompen

Sosialt akseptert er det ikke, men en real promp er bra for helsa.

Møte

Å holde eller slippe - det er spørsmålet.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Både lyden og lukten er noe av det mest pinlige man kan slippe ut av seg i selskap med andre, og noe av det siste man vil at potensielle kjærester skal oppdage at man besitter.

Men ifølge den danske legen Carsten Vagn-Hansen, er tilbakeholdne "luftavganger" potensielt helseskadelig.

- De giftige gassene vil i stedet opptas i kroppen, hvor de kan gi hodepine, muskelsmerter og mer eller mindre forgifte kroppen, sier han til Fpn.dk .

Sniker dem ut

Vagn-Hansen mener imidlertid at de fleste av oss får til å "snike ut" luften som presser på.

For å unngå at tarmgassene lukter for mye, anbefaler han å unngå for mye kål i kosten, og gjerne satse på urter som anis, kamille og dill.

Han understreker viktigheten av å ha en velfungerende fordøyelse, slik at tarmene kvitter seg med avføring minst en gang i døgnet. Avføring som har vært lenge i tarmene, lukter ganske enkelt mer, sier legen.

Yngre promper friere

Ifølge en fersk dansk spørreundersøkelse, mener hele 9 av 10 kvinner og 4 av 5 menn at det er direkte pinlig å prompe når andre er tilstede, og at man definitivt bør gå utenfor eller på toalettet for slike aktiviteter.

Men halvparten av de spurte i aldersgruppen 15-29 år mener ikke det er nødvendig å forlate rommet, og slipper gladelig en fjert selv om andre er tilstede.

Om dette tyder på at prompen i fremtiden vil få bedre vilkår også i festlig lag, vites ikke.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)