NRK Meny

- Farlig å holde inne prompen

Sosialt akseptert er det ikke, men en real promp er bra for helsa.

Møte

Å holde eller slippe - det er spørsmålet.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Artikkelen er flere år gammel.

Både lyden og lukten er noe av det mest pinlige man kan slippe ut av seg i selskap med andre, og noe av det siste man vil at potensielle kjærester skal oppdage at man besitter.

Men ifølge den danske legen Carsten Vagn-Hansen, er tilbakeholdne "luftavganger" potensielt helseskadelig.

- De giftige gassene vil i stedet opptas i kroppen, hvor de kan gi hodepine, muskelsmerter og mer eller mindre forgifte kroppen, sier han til Fpn.dk .

Sniker dem ut

Vagn-Hansen mener imidlertid at de fleste av oss får til å "snike ut" luften som presser på.

For å unngå at tarmgassene lukter for mye, anbefaler han å unngå for mye kål i kosten, og gjerne satse på urter som anis, kamille og dill.

Han understreker viktigheten av å ha en velfungerende fordøyelse, slik at tarmene kvitter seg med avføring minst en gang i døgnet. Avføring som har vært lenge i tarmene, lukter ganske enkelt mer, sier legen.

Yngre promper friere

Ifølge en fersk dansk spørreundersøkelse, mener hele 9 av 10 kvinner og 4 av 5 menn at det er direkte pinlig å prompe når andre er tilstede, og at man definitivt bør gå utenfor eller på toalettet for slike aktiviteter.

Men halvparten av de spurte i aldersgruppen 15-29 år mener ikke det er nødvendig å forlate rommet, og slipper gladelig en fjert selv om andre er tilstede.

Om dette tyder på at prompen i fremtiden vil få bedre vilkår også i festlig lag, vites ikke.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.