Sterilisering i India kan gi gratis bil

I et område i India går man nå drastisk til verks mot befolkningsvekst; unge mennesker kan vinne biler ved sterilisering.

Tata Nano

Indiske par lokkes med premier, som biler, dersom de lar seg sterilisere. NB! Bildet er et illustrasjonsbilde.

Foto: Scanpix

2,5 millioner tjenestemenn banker i disse dager på dører for å kartlegge den indiske befolkningen.

Landet er ventet å gå forbi Kina før 2030, og i enkelte deler av India er man bekymret for befolkningsveksten.

Vil promotere sterilisering

Delstaten Rajasthan går drastisk til verks.

Menn og kvinner som går med på å sterilisere seg – og står frem med det, kan vinne biler og andre premier, som motorsykler, TV’er og kjøkkenmaskiner.

De kan blant annet vinne en bil av merket Tata Nano, som er verdens billigste bil.

– Vi håper dette er nok til å friste minst 20 000 menn og kvinner til å sterilisere seg, sier en overlege ved sykehuset i Jhunjhunu, Rajasthan, ifølge BBC.com.

Se «Brennpunkt» om surrogati i nett-TV: Made in India

Joar Hoel Larsen

NRKs utenrikskorrespondent Joar Hoel Larsen, som bor i New Dehli, forteller at premiering er vanlig i India.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK
– Vanlig med premiering

Tilbudet gjelder alle indere, også de som bor utenfor delstaten Rajasthan.

– Det er ikke uvanlig med premiering i India, sier NRKs utenrikskorrespondent Joar Hoel Larsen, som bor i New Dehli.

– Under forrige valg, kunne man få fjernsyn og andre elektroniske apparat for å stemme på enkelte partier. Jenter som fullfører skolen får også gaver.

Men premiering for sterilisering har ikke Hoel Larsen hørt om før.

Nett-TV: Besøk India med «En idiot på tur»

Traume i India

– Midt på 70-tallet ble folk sterilisert med tvang. De kom i kontakt med det offentlige for ett eller annet mindre lovbrudd – og så fikk de bot og ble sterilisert. Sterilisering er derfor en slags traume for India, sier han til NRK.no.

– Man er dessuten på nasjonalt plan begeistret over at man har en ung befolkning; indere flest gleder seg over at de snart tar igjen Kina og blir verdens mest folkerike land.

Joar Hoel Larsen understreker at Indias 28 delstater har mye makt og at det derfor ikke er uvanlig at stater på eget initiativ setter i gang denne typen tiltak.

Kjønnsmord

NRKs utenrikskorrespondent er vel å merke mer opptatt av det han kaller kjønnsmord, som er et utbredt fenomen og uttalt problem i India.

– Familiene vil helst ha sønner fordi jentene medfører større belastning for familieøkonomien – og aborterer jentefostre eller går til det skritt å ta livet av sine nyfødte jentebarn, sier Hoel Larsen.

Hør Joar Hoel Larsens siste korrespondentbrev her.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)