NRK Meny
Normal

Strikking mot demens

Strikketøyet hjelper deg å holde hodet i form.

Strikking
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

En hobby er bra for hodet, viser en ny amerikansk studie. Bøker, håndarbeide og dataspill kan redusere risikoen for tap av hukommelse betydelig.

Slike aktiviteter i alderen 50-65 år kan redusere risikoen med 40 prosent. Senere i livet ser hobbyene ut til å ha en enda større effekt.

Studien er utført ved Mayo-klinikken i Minnesota og vil bli presentert på et møte i American Academy of Neurology, melder BBC .

Tv har negativ effekt

Den populære hobbyen tv-titting har dessverre ikke samme effekt. Ifølge studien hadde storforbrukerne av fjernsyn høyere risiko for å utvikle hukommelsesproblemer.

Omkring 65.000 personer lider av demens i Norge i dag. Av disse har rundt 40.000 Alzheimer. Eldrebølgen kan føre til at dette tallet dobles i løpet av de neste tiårene.

Å holde hjernen og kroppen i form er viktig for å forebygge demens. Tidligere har forskere vist at kryssord er god hjernetrim i denne sammenhengen. Mennesker med et rikt sosialt liv har også mindre risiko for å rammes av demens.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.