NRK Meny
Normal

- Beskytt deg mot Alzheimer

På syv enkle måter kan du holde de små grå i form - og redusere risikoen for demens.

Demens, Alzheimer
Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Alzheimer og andre former for demens blir stadig vanligere - og i Norge lider omkring 65 000 personer av demens i dag.

Omkring 40.000 av disse har Alzheimer. Flere eldre og høyere levealder kan føre til at dette tallet dobles i løpet av tre tiår.

Men ifølge professor og sjef for Alzheimerforbundet i Storbritannia, Clive Ballars, er det flere ting du kan gjøre for å motvirke at sykdommen rammer deg.

- Noen enkle forandringer i livsstil kan redusere risikoen - og til og med forhindre - at du får en av disse sykdommene, sier Ballars til The Independent.

LES OGSÅ: Vil vaksinere mot Alzheimer

Alzheimer

Hjernegymnastikk er viktig for å holde de små grå i form.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Ifølge forskning har både sunn kost og regelmessig trening positiv innvirkning på hjernens funksjon.

- En rekke faktorer påvirker utviklingen av demens, så det er aldri for sent eller for tidlig å gjøre forandringer, sier Ballard.

LES OGSÅ: Norsk forskning gir håp

Ifølge expressen.se beskytter du hjernen på syv enkle måter:

  1. Tren hjernen. Kryssord, sudoku og andre tankekrevende aktiviteter er god hjernegymnastikk.
  2. Tren kroppen. En studie fra Sverige har vist at risikoen for Alzheimer kan reduseres med 50 prosent hvis man trener regelmessig. Trening fører også til at det dannes nye hjerneceller, og at hjernen raskere friskner til etter skader.
  3. Lindre smerter. I noen tilfeller kan det være gunstig for hjernen å ta smertestillende medisin som ibuprofen eller medisin som senker kolesterolet, har amerikansk forskning vist.
  4. Unngå hasj. Hasj kan fremme Alzheimer og forårsake hjerneskader.
  5. Vær sosial. Folk som har et rikt sosialt liv og mange venner har ifølge svensk forskning mindre sjanse for å bli rammet av demens.
  6. Se på familiehistorien. Kartlegg om noen i din familie lider av Alzheimer, i så fall kan du befinne deg i risikosonen.
  7. Spis riktig. Fisk og grønnsaker med høye verdier av vitaminer og antioksidanter er viktig for at hjernen skal holde seg frisk.

LES OGSÅ: Politikk skjerper hjernen

LES OGSÅ: Derfor bør du spise rødbete

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.