Strengere krav til nøkkelhullmerket

I sommer kommer nye og strengere regler for mat med nøkkelhullmerke. Kravene blir felles for hele Norden, og skal hjelpe deg til å ta et sunnere valg i butikken.

Matvarebutikk
Foto: Colourbox

Merkingen med nøkkelhull har til nå vært basert på svenske kriterier. - Men de har vært for svake. Loff med sunnhetsmerke er et godt eksempel på det, sier Anniken Owren Aarum, seniorrådgiver i det norske Helsedirektoratet.

Nøkkelhullet

Det nordiske nøkkelhullmerket.

Norge, Sverige og Danmark har derfor gjennomført en stor revidering av kriteriene. Fra 17. juni skal nøkkelhullmerket gjenspeile et riktigere bilde av sunne valg i butikkene. I Norge skal Mattilsynet kontrollere at de nye kriteriene blir fulgt.

Det har vært spesielt viktig å endre kriteriene for brød- og kornvarer. Hittil er det kun stilt krav til kostfiber, mens det nå skal være minimum 25 prosent grovt mel/fullkorn i brødene. Samtidig er maksimumgrensen for sukkerinnhold halvert.

Justererer brødoppskrifter

Goman som produserer bakevarer for Coop, bakte sitt første brød etter de nye kriteriene 4. mai i år. Etterhvert skal de justere oppskriften på ti typer brød slik at de oppnår de nye kriteriene.

- Det er viktig å være tidlig ute slik at forbrukerne på en enkel måte kan være sikre på å velge de sunneste brødene. Det sier Christian Utne, salgs og markedsleder ved Goman-bakeriet.

Flere av de andre store bakeriene FBI har vært i kontakt med, har ennå ikke vurdert om også de trenger å justere sine oppskrifter.

- Både for kundene og matvarebransjen er det en stor fordel at merkeordningen nå blir nordisk, mener Anniken Owren Aarum i Helsedirektoratet. - Det er stor flyt av matvarer mellom nordiske land, og noen av de store dagligvarekjedene er etablert i flere av landene.

Sunnere ferdigretter

Aarum er også svært fornøyd med at sunt fiskefett nå blir ivaretatt slik at for eksempel makrell i tomat og laks får nøkkelhullmerke.

I tillegg skjerper man inn saltkravene, og setter høyere krav til minimumsinnhold av grønnsaker i ferdigretter. Hvis en ferdig middagsrett for eksempel veier 400 gram, så må den heretter inneholde 100 gram grønnsaker.

Kunstig søtstoff

Næringsmidler som inneholder søtstoffer kan heretter ikke merkes med nøkkelhull. Det kan heller ikke nye næringsmiddelingredienser med søtende egenskaper.

Tidligere har kun yoghurt vært regulert av dette, men nå gjelder det alle varer. Helsemyndighetene i Norge, Sverige og Danmark ønsker ikke å bidra til økt søtsmak i maten.

Økt forbruk av matvarer med søtstoffer kan også føre til at inntaket kommer over det akseptable daglige inntaket for disse stoffene, dette gjelder særlig barn.

Margariner og matoljer

Vil du være på den sikre siden når det gjelder å velge de sunneste matoljene og flytende margarinene, så har de som blir nøkkelhullmerket maksimum 20 prosent mettede fettsyrer av totalmengden fett.

For lettmargariner er det nye kravet 41 gram fett per 100 gram, der maksimum 33 prosent kan være mettede fettsyrer.

Forvirrende

Matprodusentene har nå halvannet år på å tilpasse seg de nye kriteriene. Derfor kan du fortsatt finne noen produkter med nøkkelhullmerke basert på de gamle kriteriene, mens andre matvarer du kjøper i butikken er merket etter de nye reglene.

Det gjelder fortrinnsvis importerte produkter som brød, knekkebrød og frokostblandinger.

- Dette er selvfølgelig en ulempe og kan skape forvirring. Men det er nødvendig med en overgangstid for de utenlandske produsentene slik at de kan tømme lagrene og produsere ny emballasje, sier Anniken Owren Aarum i Helsedirektoratet til FBI.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)