Fet fisk er blant de viktigste kildene til D-vitamin, som ifølge mange forskere har positiv effekt på helsa vår.
Den prisbelønte kokken Tom Victor Gausdal spiser selv bare fisk en gang i uken. Og han orker ikke tran. Men han tok utfordringen på strak arm da NRK Puls ba ham lage tre kjappe, sunne og velsmakende fiskeretter.
Her er Gausdals tre deilige forslag til hvordan du kan pimpe laksen og makrellen din nå midt på vinteren, slik at du får i deg rikelig med D-vitamin.
LES OGSÅ:
Peppermakrell
revet opp som salat, iblandet frisk tomatsalsa med urter på brød:
- En peppermakrell
- To modne plommetomater
- En sjalottløk
- Persille, gressløk
- Grillet brødskive med olivenolje
Flak opp peppermakrellen. Finhakk tomat og sjalottløk.
Hakk litt persille og gressløk. Bland i og smak til. Vend.
Anrett på grillet brødskive med olivenolje.
100 gram peppermakrell dekker omtrent halvparten av dagsbehovet for D-vitamin.
Sashimi
med soya- kryddersaus og avokado:
- Laks
- Fersk ingefær
- En halv grønn chili
- En teskje sukker
- Soyasaus
- Lime
- En halv avokado
- Vårløk
Skjær rå laks i syltynne skiver med lang tynn kniv, og legg på fat.
Skrell ingefær, og skjær i tynne strimler.
Chilien finhakkes.
Bland alt sammen med sukker og soyasaus i en liten bolle.
Skvis deretter saften ut av en halv eller hel lime i sausen.
Rør til sukkeret løser seg opp.
Hell og legg over sashimien.
Spa ut en halv moden avokado med skje, og skjær den i store terninger.
Legg oppå sashimien sammen med en finhakket/strimlet vårløk.
125 gram laks dekker omtrent dagsbehovet for D-vitamin.
Lettstekt laks
med eggesmør med kapers:
- Laks
- Smør
- Ett egg
- En sjalottløk
- To ss kapers
- Dill
Krydre laksen med salt og pepper, og legg i grillpanne. Cirka ett minutt på hver side gjør laksen lettstekt.
Smelt smør i en liten kjele.
Kok egget i åtte minutter. Skrell og grovhakk.
Bland egget med en finkuttet sjallotløk, kapers og litt dill, salt og pepper.
Hell eggeblandingen i kjelen med det smeltede smøret.
Server gjerne med kokte poteter til.