Stjernekokkens D-vitaminbomber

Mange av oss får i seg for lite D-vitamin. Vi ga stjernekokk Tom Victor Gausdal utfordringen om å lage tre deilige vitaminbomber.

Kokk Tom Victor Gausdal og programleder Helene Sandvig

Tom Victor Gausdal demonstrerer tre enkle, sunne og velsmakende fiskeretter for programleder Helene Sandvig.

Foto: NRK

Fet fisk er blant de viktigste kildene til D-vitamin, som ifølge mange forskere har positiv effekt på helsa vår.

Den prisbelønte kokken Tom Victor Gausdal spiser selv bare fisk en gang i uken. Og han orker ikke tran. Men han tok utfordringen på strak arm da NRK Puls ba ham lage tre kjappe, sunne og velsmakende fiskeretter.

Her er Gausdals tre deilige forslag til hvordan du kan pimpe laksen og makrellen din nå midt på vinteren, slik at du får i deg rikelig med D-vitamin.

LES OGSÅ: Hver tredje får for lite D-vitamin

Peppermakrell

revet opp som salat, iblandet frisk tomatsalsa med urter på brød:

Peppermakrell på brød.
Foto: Kristin Mehlum / NRK
  • En peppermakrell
  • To modne plommetomater
  • En sjalottløk
  • Persille, gressløk
  • Grillet brødskive med olivenolje

Flak opp peppermakrellen. Finhakk tomat og sjalottløk.
Hakk litt persille og gressløk. Bland i og smak til. Vend.
Anrett på grillet brødskive med olivenolje.

100 gram peppermakrell dekker omtrent halvparten av dagsbehovet for D-vitamin.

Sashimi

med soya- kryddersaus og avokado:

Sashimi
Foto: Kristin Mehlum / NRK
  • Laks
  • Fersk ingefær
  • En halv grønn chili
  • En teskje sukker
  • Soyasaus
  • Lime
  • En halv avokado
  • Vårløk

Skjær rå laks i syltynne skiver med lang tynn kniv, og legg på fat.
Skrell ingefær, og skjær i tynne strimler.
Chilien finhakkes.
Bland alt sammen med sukker og soyasaus i en liten bolle.
Skvis deretter saften ut av en halv eller hel lime i sausen.
Rør til sukkeret løser seg opp.
Hell og legg over sashimien.
Spa ut en halv moden avokado med skje, og skjær den i store terninger.
Legg oppå sashimien sammen med en finhakket/strimlet vårløk.

125 gram laks dekker omtrent dagsbehovet for D-vitamin.

Lettstekt laks

med eggesmør med kapers:

Lettstekt laks
Foto: Kristin Mehlum / NRK
  • Laks
  • Smør
  • Ett egg
  • En sjalottløk
  • To ss kapers
  • Dill

Krydre laksen med salt og pepper, og legg i grillpanne. Cirka ett minutt på hver side gjør laksen lettstekt.
Smelt smør i en liten kjele.
Kok egget i åtte minutter. Skrell og grovhakk.
Bland egget med en finkuttet sjallotløk, kapers og litt dill, salt og pepper.
Hell eggeblandingen i kjelen med det smeltede smøret.
Server gjerne med kokte poteter til.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)