NRK Meny
Normal

Spis kake med god samvittighet

Slik gjør du en kakeoppskrift sunnere.

Matglede
Foto: Sinar 2

Bente Westergaard

Bente Westergaard

Foto: Privat

Smør, sukker og hvetemel. Kaker er fristende, men dessverre inneholder de ofte lite av det kroppen trenger.

Bente Westergaard, som driver spisestedet Hellviktangen Grønn Gourmet på Nesodden og holder kurs i sunn økologisk matlaging, har bearbeidet kakeoppskrifter i en årrekke.

- Man må gradvis forandre kakeoppskrifter. Det er merkelig hvor mye som forandrer seg når man endrer på ett element i en kake, råder hun.

Det aller sunneste rådet

Hvis en kake er for sunn, er det ikke lenger en kake, mener Bente Westergaard.

- Egentlig er det aller beste rådet jeg kan gi å lage halv porsjon. Hvis du først har laget en svær kake, er det jo absurd å ta bare et bittelite stykke, og straks lurer forspiselsen rundt hjørnet. Og neste dag må du jo spise resten?

Med halv oppskrift kan du bruke den minste runde formen, så får du en litt lavere kake som steker på 20 minutter, foreslår hun.

Kakeunger

Barn slikker visp

Vær kompromissløst sunn med unger, oppfordrer Bente Westergaard.

Foto: Bettina Brinkmann / Maxppp

Da Bente Westergaard hadde små barn, lagde hun kompromissløst sunne kaker.

- Jeg lagde en liten kake, og jeg halverte sukker- og fettmengden. Barna var like glade. Kake, hurra! Da kunne vi spise hele kaken uten at jeg behøvde å mase med at de ikke fikk mer, sier Bente.

- Gjør alt for å unngå å gi unger sukkerbomber! Søttrangen kan heller tilfredsstilles ved at man faktisk har litt sukker i maten. Et hint av søtt hever smaken, og gjør at de som elsker søtt ikke trenger noe ekstra, oppfordrer hun.

Å kutte i godsakene

Man kan dra de fleste kakeoppskrifter i sunn retning, mener Bente Westergaard. Hun anbefaler å bruke økologiske råvarer, både for smaken og sunnhetens skyld, og ikke å endre altfor mye på mengdeforholdene på en gang.

Noen generelle råd har hun kommet fram til gjennom egen prøving og feiling:

 • SUKKER. Du kan nesten alltid bruke mindre sukker. Bruk 25 prosent mindre. Hvis det blir bra, kan du gradvis redusere mer. Når sukkermengden reduseres, blir ikke kaken like tung.
 • FETT. Du kan med stort hell gå litt ned i fett, men er det for lite fett blir kaken tørr. Smør kan erstattes med raps- eller solsikkeolje. Olje gjør kaken saftigere enn smør, og du får en sunnere fettprofil. Det er forunderlig med rapsoljen. Jeg synes ikke den er noe god, men i kaker forsvinner smaken. Og hvis man lurer på hvordan man skal røre olje og sukker hvitt, kan jeg si at man trenger aldri å røre smør og sukker hvitt heller!
 • SPELT. Det er mer næring i siktet speltmel enn i siktet hvetemel. Jeg bruker spelt i alt. Men det er forskjell på typene, man må kjøpe den gammeldagse typen som koster litt. Spelt suger ikke til seg like mye væske, så man må som regel bruke litt mer mel, cirka 10 prosent mer.
 • SAMMALT. Man kan også erstatte noe av melet med sammalt hvete eller sammalt spelt, men kaken blir litt mer smuldrete. Opptil 25 prosent bør gå bra.
 • ANDRE SUKKERTYPER. Økologisk sukker har litt mer næring og smaker bedre. Lys brunt sukker passer til alt. Fullrørssukker er mindre søtt og har mye smak, og gjør at brune kaker som sjokoladekake, eplekake og krydderkake smaker mer.
 • NØTTETRIKSET. Kaker med nøtter smaker mye og trenger ikke så mye fett og sukker for å bli gode. Jeg lager mye nøttekaker, også fordi de har lavere glykemisk indeks enn andre kaker.
Visper
Foto: Colourbox.com

"Den beste eplekaken jeg vet"

Epler
Foto: Hilde Grande / NRK

- Denne kaken er svært lett å lage, og sunn nok til å ta et stykke til med god samvittighet. Saftig og god, ikke noe mel som trekker ned smaken, ikke noe vondt bakepulver som ødelegger alt. Den trenger riktignok litt krem eller rømme ved servering. Her kan man blande kesam inn i pisket krem, da blir det mindre fett, foreslår Bente.

FYLL:

 • 700 g søte epler
 • 100 g sukker
 • 1 ts kanel

Ta ut kjernene og kjør eplene i biter (med skall!) i food prosessor sammen med sukker og kanel. Bre det ut i en rund form.

NØTTELOKK:

 • 250 g hasselnøtter
 • 3 egg
 • 125 g smør
 • 2 dl lys brunt sukker
 • Skall av en sitron (må være økologisk, kan droppes)

Kjør alle ingrediensene i food prosessor til nøttene er malt. Hell over eplefyllet. Bak ved 160 grader i ca. 40 minutter.

Visper
Foto: Colourbox.com

"Kompromissløst sunne småkaker"

Hasselnøtter
Foto: Colourbox.com

- Det pussige er at fullkornskaker trenger mindre sukker. Disse er det heller ikke fett i. Kan de være noe gode, da? Ikke når du er mett. Da gidder du ikke spise dem. De smaker kjempegodt når du er sulten og har lyst på noe søtt. Prøv dem på fristelsens dag! Det er jo mat, så du slipper å tenke på at du ikke burde ha spist dem. Eplene gjør det saftig og erstatter fettet, sier Bente.

 • 250 g rensede, søte epler raspes eller kjøres i foodprosessor. Rør inn resten:
 • 1 dl sirup, helst økologisk uraffinert roesirup
 • 1 økologisk egg
 • 50 g brunt sukker (kan droppes)
 • 1,5 ts krydder: kanel, kardemomme og ingefær i blanding
 • 1,5 dl hvetekim
 • 1,5 dl havrekli
 • 2,5 dl sammalt hvete
 • Nøtter oppå

Sett en stor spiseskje på bakepapir. Dytt noen nøtter på toppen. Stek som småkaker på 175 grader til de er gyldne. De blir myke.

Visper
Foto: Colourbox.com

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.