Hopp til innhold

Slik lager du den beste kaffen!

Vi er blant verdens mest kaffedrikkende folk. Men ikke alle kjenner knepene for den virkelig gode bryggingen. Her får du nyttige tips fra to eksperter.

Video Slik lages god kaffe

SE VIDEO: Barista Tim Wendelboe (til høyre) gir gode råd for optimal kaffebrygging.

Et kaffefilter er egentlig nok til å lage den perfekte kaffe. Tim Wendelboe, norsk mester og verdensmester i baristakunst, mener også at du bør røre i kaffen før du serverer den.

- Kaffe smaker best litt lunken. Er den rykende varm, kan smaken bli bitter og lite aromatisk, sier han.

Tim Wendelboe minner om at kaffefilteret kan ha papirsmak, så husk å skylle det med varmt vann, helst fra en vannkoker. Da forhåndsvarmer du samtidig filterholderen slik at bryggetemperaturen blir korrekt og kaffesmaken mer sødmefylt.

Mange vet heller ikke at nymalt espressokaffe er holdbar i bare to - tre minutter. Deretter smaker den vesentlig surere og bitrere fordi den mister sødme ved at aromaen forsvinner og kaffeoljene harskner, forteller baristaen.

SE OGSÅ:

Mest fra Brasil

Halvparten av kaffen vi drikker her i landet er brasiliansk. Importen fra Brasil var på mer enn 16.000 tonn i fjor, godt over dobbelt så mye som volumet fra de to neste landene på lista, Colombia og Guatemala.

Men betyr det at den brasilianske kaffen er den beste? Det kommer selvsagt an på hvem du spør.

Ferskest er best

- Uansett opprinnelsesland og graden av brenning, så er kaffen bedre jo ferskere den er. Nymalt er i seg selv ingen kvalitetsgaranti. Den optimalt gode kaffen skal være både nybrent og nymalt, sier informasjonssjef Marit Lynes i opplysningskontoret Norsk Kaffeinformasjon .

Hun mener at kaffen helst bør brukes i løpet av en ukes tid etter at du åpnet posen. Deretter blir kvaliteten redusert, jo mer jo lenger tida går.

Marit Lynes

Nymalt kaffe er ingen kvalitetsgaranti, ifølge ekspert Marit Lynes.

Foto: Norsk Kaffeinformasjon

Lynes sammenlikner nymalt men gammel kaffe med nyskåret gammelt brød. Ikke den mest ideelle kombinasjonen, med andre ord.

- Hele kaffebønner bør brukes i løpet av 10 dager. Kjøper du bønner i løs vekt for å male dem selv, så spør i butikken når kaffen ble brent. Jo ferskere, jo bedre.

Oppbevaring

Oppbevaring av kaffe er i det hele tatt et viktig stikkord for dem som er glad i denne drikken.

- Det er ikke lurt å helle kaffen over i en boks, selv om den er tett. Da er det bedre å oppbevare kaffen i originalpakken inni boksen. På den måten bevarer du aromastoffene best. Luft og lys er kaffens verste fiender, understreker Lynes.

Maskin eller kanne?

Til dem som lurer på om de bør satse på kaffemaskin eller mer tradisjonell koking med eller uten filter, er kaffeekspertens råd at man først definerer sitt eget behov. Er det svart kaffe eller melkebaserte drikker man liker best?

- Til svart kaffe kan en enkel og rimelig filterholder gjøre susen like bra, om ikke bedre, enn mange maskiner. Man heller rett og slett nykokt vann over kaffen i et filter på toppen av en kopp eller kanne.

- Har man valget mellom dette og en dårlig kaffetrakter, ville jeg valgt filterholderen, forteller Lynes.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Presskanne er et annet alternativ til maskinene. De som tar i bruk en slik etter å ha drukket kaffe fra en dårlig trakter eller fra en maskin som ikke er rengjort, blir ofte overrasket over hvor rent kaffen smaker.

Men hva er en "dårlig" kaffetrakter?

- Først og fremst en som bruker lang tid på bryggingen, og med for lav temperatur på vannet, sier Lynes.

Rengjøring

Det skorter fortsatt mye på nordmenns rengjøring av kaffetraktere.

- Bruker man trakteren hver dag, bør den renses jevnlig, for eksempel hver annen uke, forteller Lynes.

Kaffeskje og rensemidler for kaffetraktere

Måleskje og rensemidler hører med hvis man bruker kaffetrakter.

Foto: Tor Risberg, NRK

- Humus og andre avleiringer i vannet, samt kafferester fra kolben som man heller vannet fra, setter seg fast på innsiden av trakteren og påvirker etter hvert resultatet negativt. Smaken blir dårligere.

Rengjøringsmidler for kaffetraktere kan kjøpes i de fleste dagligvarebutikker.

- Men sjekk at du bruker riktig type. Mange bruker avkalkningsmiddel helt unødvendig. De tror at de har renset maskinen. Men det har de ikke!

- Avkalkning skal bare brukes når vannet inneholder kalk, som fjernes med sure hjelpemidler. Ved vanlig rensing skal man bruke et basisk middel.

- Hvordan vet man om vannet der man bor er kalkholdig?

- Jeg pleier å si at hvis du lurer på om du har kalk, så har du det ikke. Kalkholdig vann setter lyse spor i apparatet og kolben. Du vil se at utstyret trenger avkalking. Ser du ingen kalkrester, holder det med vanlig rensemiddel, sier Lynes.

LES OGSÅ:

Riktig temperatur

Korrekt temperatur på vann til kaffe er mellom 92 og 96 grader.

- De beste kaffetrakterne holder riktig temperatur og har en kontakttid mellom kaffe og vann på 4-6 minutter. Jo lenger kontakttiden er mellom kaffe og vann, jo bitrere blir resultatet.

Marit Lynes understreker også betydningen av friskt og rent vann når man skal brygge en god kopp.

- Glem ikke at 98,5 prosent av den ferdige kaffen består av vann. Mange drikker dessverre kaffe laget på dvaskt ukegammelt vann fra helautomatiske kaffemaskiner.

- Da blir ikke resultatet spesielt spennende, uansett hvor gode selve kaffebønnene er. Vannet du bruker skal være friskt og oskygenrikt, hver gang.

Dosering

Dosering av kaffe er selvsagt en smakssak. Men basert på kunnskap om nordmenns preferanser, anbefaler Norsk Kaffeinformasjon 60 gram kaffe per liter vann. For noen år siden var 70 gram ansett som det ideelle.

- Bruk gjerne et kaffemål, som du får i de fleste matbutikker. Ett strøkent mål tilsvarer 10 gram kaffe, sier Lynes, og minner om at styrken på kaffen påvirkes mest av doseringen, og i mindre grad av brenningen.

Servering

Og så serveringen, da. Ifølge eksperten bør kaffe drikkes i løpet av en halvtime etter trakting.

- Ikke hold kaffen varm ved å la den stå på platen, da blir den besk. Hell den i en forvarmet kanne som holder godt på temperaturen, avslutter Marit Lynes.

Har du flere gode tips for den optimale kaffegleden? Del gjerne dine erfaringer med andre i kommentarfeltet under.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)