Hopp til innhold

Kaffe virker ikke oppkvikkende...

... i hvert fall ikke på kaffedrikkere. De trenger koffeinet for å komme seg opp på samme nivå som alle andre.

Mann med kopp

Drikker du mye kaffe, blir du ikke kvikkere av koffeinet. Men du blir sløvere av å la være.

Foto: Colourbox.com

De første koppene du heller i deg i livet, melkeoppblandet og sirupssukret, går rett i fletta.

Kaffe gir nemlig utrenede drikkere et skikkelig kick. Koffeinet skjerper oppmerksomheten og demper uro – ikke rart vi tar en kopp til, og en til, og en til.

Men ifølge forskere avtar den vidunderlige virkningen sakte men sikkert, skriver BBC . Vi blir rett og slett «immune» mot koffeinstimulansen.

Like bra som placebo

Forskerne fra Storbritannia og Tyskland testet effekten av kaffe på 379 frivillige. Halvparten var kaffedrikkere som drikker fra 1-6 kopper daglig, mens den andre halvparten sjelden eller aldri drikker kaffe.

Alle deltakerne holdt seg unna kaffe i 16 timer før eksperimentet startet.

Så fikk alle deltakerne en kaffedrikk som tilsvarer en espresso. Halvparten fikk kaffe med koffein, halvparten fikk uten.

Det viste seg da at kaffedrikkere som hadde fått koffein ikke var noe mer årvåkne og skjerpa enn de som ikke fikk koffein og heller ikke pleier å drikke kaffe.

Må ha kaffe for å bli «normal»

Eksperimentet viste altså overraskende nok at kaffedrikkere ikke får noe kick av å drikke kaffe. De må bare ha kaffe for å bli like pigge som de ellers ville være uten.

- Selv om de som drikker mye, føler at de blir mer årvåkne av koffein, spesielt av morgente eller -kaffe, tyder resultatene på at dette faktisk bare er en reversering av den utmattende effekten man får når man ikke fyller på, sier professor Peter Rogers ved Bristol University til BBC.

Forskerne mener stordrikkere av kaffe fortsetter å drikke store mengder for å hindre de negative effektene de får av å slutte.

Dårlig form uten koffein

For det er jo ikke slik at kaffe ikke har en god effekt på de som er vant til koffeinet.

Kaffedrikkerne i studien som bare fikk koffeinfri drikke, rapporterte både om redusert årvåkenhet og hodepine.

Skal man kutte ned på kaffe, kan det altså være en god idé å gjøre det sakte.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)