Tre-fire kopper kaffe eller te om dagen reduserer risikoen for å utvikle diabetes 2 med minst en femtedel. Det viser en gjennomgang av 18 separate studier, utført av forskere ved
.Effekten skyldes neppe koffeinet, for det viser seg også at den koffeinfrie kaffen i like store mengder kan redusere risikoen med så mye som en tredjedel.
Forskerne tror det er sannsynlig at det er antioksidantene i kaffe eller stoffer som magnesium som er årsaken til den positive helseeffekten.
Kommer med alderen
Diabetes type 2 utvikles gjerne etter 40-årsalderen. Høyt blodsukker og høyt insulinnivå er kjennetegn på sykdommen, og pasientene har ofte få symptomer.
Sykdommen behandles med diett og fysisk aktivitet. En del trenger også medisiner og/eller insulin.
En sunn livsstil forebygger sykdommen. Og hvis forskerne har rett, kan det være all grunn til å brygge seg en god kopp kaffe eller te noen ganger om dagen.
Mer forskning er nødvendig
Hvis man får svar på nøyaktig hvilke stoffer i kaffe og te som påvirker diabetesrisiko, tror forskerne det kan åpne for nye måter å forebygge diabetes 2 på.
Kanskje vil det også kunne brukes i behandlingen av de som allerede har utviklet sykdommen.
Forskerne har imidlertid ikke gjort noen full analyse av om det er andre faktorer som også kjennetegner kaffedrikkerne.