Hopp til innhold

Kaffe og te beskytter mot diabetes

Te- og kaffedrikkere kan ta seg en kopp med god samvittighet. Men koffeinfri kaffe har best effekt!

Kvinne med kaffekopp

Kaffe er ikke bare kos, ifølge forskerne.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Tre-fire kopper kaffe eller te om dagen reduserer risikoen for å utvikle diabetes 2 med minst en femtedel. Det viser en gjennomgang av 18 separate studier, utført av forskere ved Archives of internal medicine .

Effekten skyldes neppe koffeinet, for det viser seg også at den koffeinfrie kaffen i like store mengder kan redusere risikoen med så mye som en tredjedel.

Forskerne tror det er sannsynlig at det er antioksidantene i kaffe eller stoffer som magnesium som er årsaken til den positive helseeffekten.

Kommer med alderen

Diabetes type 2 utvikles gjerne etter 40-årsalderen. Høyt blodsukker og høyt insulinnivå er kjennetegn på sykdommen, og pasientene har ofte få symptomer.

Sykdommen behandles med diett og fysisk aktivitet. En del trenger også medisiner og/eller insulin.

En sunn livsstil forebygger sykdommen. Og hvis forskerne har rett, kan det være all grunn til å brygge seg en god kopp kaffe eller te noen ganger om dagen.

Mer forskning er nødvendig

Hvis man får svar på nøyaktig hvilke stoffer i kaffe og te som påvirker diabetesrisiko, tror forskerne det kan åpne for nye måter å forebygge diabetes 2 på.

Kanskje vil det også kunne brukes i behandlingen av de som allerede har utviklet sykdommen.

Forskerne har imidlertid ikke gjort noen full analyse av om det er andre faktorer som også kjennetegner kaffedrikkerne.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)