Skal du gi bort en espressomaskin til jul, men er usikker på hva som er hva? Kort fortalt finnes det tre typer.
I de manuelle maskinene fylles kaffen i en holder der den stampes og trykkes sammen med et dertil egnet redskap (en tamper på fagspråket). Deretter vris holderen på plass, og bryggingen kan begynne. Dette er maskinene for dem som vil ha full kontroll og selv vil regulere smak og styrke.
En annen variant er de helautomatiske apparatene der man fyller kaffebønner i en beholder. Vann tilføres automatisk, eventuelt manuelt fra en vannbeholder. Så trykker man på knappen og venter på det forhåpentligvis velsmakende resultatet.
Både manuelle og automatiske espressomaskiner krever tømming og rens/vask etter bruk, og er derfor de mest tidkrevende. De fleste manuelle utgavene kan dog forsynes med filterposer som gjør renholdet vesentlig enklere.
Med kapsler og pods
Det er mange veier til en god espresso. Kaffekapsler er blitt en av de mer populære.
Foto: Tor Risberg / NRKDet er den tredje maskinvarianten som virkelig gjør susen for alle som ønsker en så enkel espressoproduksjon som mulig. Dette er små og relativt rimelige maskiner som lager kaffen fra kapsler eller papirfilter (også kalt pods).
Den store fordelen er at disse krever minimalt med vedlikehold, ettersom gruten holder seg i kapselen / filteret etter bruk. Her er det kun snakk om å tømme beholderen for brukte kapsler nå og da.
Du trenger altså verken å dosere kaffen eller vaske opp etterpå når du brygger med kapsler. Og kaffen kommer i mange varianter og styrkegrader.
Men ulempen er at kapslene ikke kan brukes om igjen. Resultatet er mye avfall og høy pris. Dessuten er ikke kapslene og posene standardisert, ofte må du derfor kjøpe dem fra fast leverandør via spesialbutikker eller på nettet.
- Trenger du tips til gode julegaver? Prøv vårt
19 maskiner testet
har nå testet 19 espressomaskiner, i samarbeid med den internasjonale testorganisasjonen ICRT.
Veiledende pris i Norge varierer fra 1500 kroner for den rimeligste podsmaskinen til hele 14.000 for den dyreste helautomatiske. De aller fleste brygger god kaffe, det er måten du bruker dem på som er den største forskjellen.
Det kåres vinnere i de tre gruppene enkle (som bruker kapsler/pods), manuelle og helautomatiske maskiner. Testen legger størst vekt på brukervennlighet, traktetid, temperatur, energiforbruk samt melkeskumming på de maskinene som har den funksjonen.
Og vinnerne er:
Kapsel- og podsmaskiner
Nespresso Le Cube C180
Foto: ICRTNespresso Le Cube C180
Kapselmaskin. Best i test blant de enkle maskinene. Lager flere kopper kaffe etter hverandre på kort tid, og holder bra temperatur på kaffen.
Bruker nespresso-kapsler som må kjøpes i spesialbutikk. Utgående modell.
- Pris: cirka 2300 kroner
- Samlet vurdering: Bra (77 poeng av 100 mulige).
Bosch Tassimo 65 col15/17
Foto: ICRTBosch Tassimo 65 col15/17
Podsmaskin. Denne bruker filterkapsler av papir, har stor vanntank og er brukervennlig. Det går kjapt å lage en kopp varm espresso, men noe tregere med den neste koppen.
OBS denne maskinen er lite solgt over disk i Norge, men kan kjøpes på reise eller på nettet.
- Pris: cirka 1500 kroner
- Samlet vurdering: Bra (76 poeng).
Manuelle maskiner
Krups XP5240FR
Foto: ICRTKrups XP5240FR
Velegnet for deg med god tid og interesse for å gjøre samme jobb som en ekte barista.
Med denne kan du også benytte papirfilter ferdig fylt med kaffe (pod). Treg med kopp nummer to.
- Pris: cirka 2200 kroner
- Samlet vurdering: Bra (66 poeng).
Helautomatiske maskiner
Siemens TK73001
Foto: ICRTSiemens TK73001
En av de tre dyreste maskinene i testen, men testvinner uansett type og klasse.
Eneste maskin med separat melkeskummer, integrert damp og mulighet for to kopper samtidig. Rask.
- Pris: cirka 13.000 kroner
- Samlet vurdering: Bra (78 poeng).
Disse er også testet: