Hopp til innhold

– Kaffe og røyk forebygger Parkinson

Røykere som drikker kaffe har lavere risiko enn andre for å utvikle Parkinsons sykdom, sier overlege Vidar Gundersen.

Røyk og kaffe

Til tross for at kaffe og røyk forebygger Parkinson, så anbefales det ikke å begynne å røyke.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Lev usunt og unngå Parkinson, kan det være mulig?

- Forekomsten av Parkinsons sykdom blant de som røyker og drikker kaffe er lavere enn hos de som ikke røyker og drikker mindre kaffe, bekrefter overlege og forsker Vidar Gundersen ved nevrologisk avdeling på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

Forskerne vet ikke sikkert hvorfor det er slik, men store studier viser det med tydelighet, forteller Gundersen til NRK Sånn er livet.

Alvorlig sykdom

Parkinsons sykdom er en alvorlig nevrologisk sykdom som rammer 1 av 100 nordmenn over 60 år.

Sykdommen skyldes at en liten gruppe nerveceller i hjernen svinner hen. Denne gruppen nerveceller produserer normalt stoffet dopamin.

Bortfallet av dopamin gjør at man får symptomer som skjelving, treghet og stivhet i kroppen. Vi har i dag ingen medisiner som kan bremse sykdomsforløpet, og de fleste blir etter hvert ganske preget av sykdommen.

- Vi vet at røyk og kaffe reduserer risikoen for å få sykdommen, men har man først fått Parkinson gjør det ingen forskjell, forteller Vidar Gundersen.

- Sykdommen utvikler seg like raskt både hos røykere og ikke-røykere, kaffedrikkere og ikke-kaffedrikkere.

Kan beskytte nerveceller

Forsøk med koffein har vist at stoffet beskytter nerveceller fra dyr. Cellene holder seg rett og slett i live lenger.

Man kan tenke seg at det er stoffer i sigaretter som har en tilsvarende effekt.

- Men om kaffe og røyk beskytter nervecellene mot svinn eller om det er en annen slags effekt vi ser, er det for tidlig å si. Det kan også være at stoffene bare demper symptomene, sier Gundersen.

Tror det skyldes hjernen, ikke røyken

Seniorforsker Kolbjørn Brønnick ved Nasjonalt kompetansesenter for bevegelsesforstyrrelser tror imidlertid ikke stoffene i røyk og kaffe har noe med utviklingen av Parkinsons å gjøre.

- Det er riktig at røyking, kaffe og faktisk også alkohol er assosiert med lavere risiko for Parkinsons. Men dette skyldes antakelig forhold i hjernen, sier han til NRK.

- Hvis man har et lavt nivå av dopamin i hjernen, har man også mindre sjanse for å bli avhengig av stimuli som koffein og nikotin. Lilte dopamin er også ett av kjennetegnene ved Parkinsons sykdom.

- Vi kan altså si at de som er «disponert» for vaner med kaffe, røyk og alkohol samtidig er mindre disponert for Parkinsons?

- Ja, sannsynligvis er det her årsaken ligger. Jeg mener det ellers ikke er noen felles logikk i disse funnene, sier Brønnick.

Ingen grunn til å begynne å røyke

Vidar Gundersen vil heller ikke på noen måte anbefale røyking fra et helseperspektiv.

- Skadevirkningene av røyk er helt klart større enn den beskyttende effekten det kan ha mot Parkinson, slår han fast.

- Men ut fra denne forskningen kan det jo komme legemidler med koffein- og nikotinlignende stoffer uten de skadevirkningene man får fra røyking spesielt.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)