NRK Meny
Normal

Endelig hverdag!

Etter en lang påske med godteri og fete middager, er det ingenting som smaker så godt som friske, fargerike grønnsaker.

Tomater
Foto: Laurence Mouton / 6PA/MAXPPP

Tirsdag etter påske kan du endelig puste ut. Hverdagen er tilbake, påskeeggene kan stappes langt inn i skapet og du kan ta en velfortjent pause fra kaker, sauser og fylte sjokoladeegg.

Frys ned restene fra påskeuka og hent det fram en annen gang. I dag er det helt andre ting som gjelder: Ingenting smaker så godt som friske grønnsaker etter fråtsedager.

Gresk bondesalat

Gresk bondesalat
Foto: www.frukt.no
  • 4 tomater i båter eller skiver
  • 1 agurk i tykke skiver
  • 2 rødløk, skåret i hele eller halve ringer
  • 1 gul paprika i store biter
  • 100 g steinfrie sorte oliven
  • 100 g fetaost i terninger
  • 1/2 isbergsalat revet i biter
  • 3 dl frisk spinat

Fordel alt i en stor, vid bolle. Server med en dressing av 4 ss olivenolje, 2 ss hvitvinseddik, 1/2 ts salt og 1/4 ts grovmalt pepper.

Cæsarsalat

Cæsarsalat
Foto: www.frukt.no
  • 2 skiver loff (eller fint brød)
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 ss olje
  • 1 romanosalat i grove strimler
  • ca. 30 g parmesan i tynne skiver
  • (kyllingfilet i strimler, stekt)

Dressing:

  • 1 egg, kokt i ett minutt
  • 1 ss vineddik
  • 4 ss olivenolje
  • 1 ts sitronsaft
  • 1 ts dijonsennep
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts pepper

Skjær loffskivene i terninger og rist dem i stekepanne med olje og 1 båt presset hvitløk.

Lag dressingen direkte i serveringsbollen. Bruk gjerne trebolle. Gni bollen inn med den andre hvitløksbåten. Visp sammen ingrediensene til dressingen og vend forsiktig inn salaten.

Strø over parmesanost og brødterninger, eventuelt også kyllingbiter. Server straks.

Frisk frokost/kvelds

Frokostsalat
Foto: www.frukt.no
  • 1/4 hodekål
  • 1 appelsin
  • 1 eple
  • 1 dl hakkede mandler eller andre nøtter
  • 10 svisker
  • 1 beger yoghurt naturell

Snitt kålen fint. Skjær eple og appelsin i små biter, sviskene i strimler. Grovhakk nøttene/mandlene. Legg alt lagvis med litt yoghurt i en bolle.

Synes du yoghurt naturell er for sur? Tilsett en teskje flytende honning.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.