NRK Meny
Normal

Enklere å få tilbake penger etter legebesøket

Visste du at du kan få tilbake penger for reiser til og fra legen? Nå har det blitt lettere å få igjen reisepenger via nett.

Pasientreiser

ENKLERE PÅ NETT: Du trenger ikke lenger papirskjema, konvolutt og porto for å fylle ut reiseregning. Nå kan du få igjen pengene du har krav på for pasientreiser via nett.

Foto: Maria Elsness / NRK

Marit Kobro

Marit Kobro i Pasientreiser HF.

Foto: Danny Twang

– I 2016 ble det utbetalt 653 millioner kroner til pasienter for reiser, uttaler Marit Kobro, administrerende direktør for Pasientreiser HF, til NRK.

Så det er ikke tvil om at det kan lønne seg å bruke noen minutter på å fylle ut reiseregningsskjema etter legebesøket.

Frem til 1. oktober i fjor måtte du sende inn søknaden på papir. Men nå har det blitt enklere å søke via nett.

– Elektronisk innsending gjør at pasienten slipper å fylle ut papirskjema, og sørge for konvolutt og porto. Nå kan pasienten logge seg inn på Helsenorge.no, her er personopplysninger allerede utfylt. Innlogging gjøres likt som i nettbanken, opplyser Kobro.

Reiseregning

PÅ GAMLEMÅTEN: Sånn måtte du søke før, med papir og blyant. Nå trenger du heller ikke skriftlig bekreftelse på at du har vært hos legen.

Foto: Maria Elsness / NRK

Trenger ikke skriftlig bekreftelse

For å få reisegodtgjørelse, må avstanden til behandlingsstedet være lenger enn ti kilometer hver vei.

– Reisen må koste mer enn billett til lokal minstetakst med rutegående transport, informerer Kobro.

Tidligere måtte du be om skriftlig bekreftelse på at du hadde vært hos legen for å få reisegodtgjørelse, men også dette er nå enklere med elektronisk løsning:

– Pasienten trenger ikke lenger å legge med papirbekreftelse på oppmøtet sitt hos behandler, fordi vi i Pasientreiser kan gjøre oppslaget elektronisk, sier Kobro.

Som hovedregel dekkes reiser til nærmeste behandlingssted. Ved behandling på sykehus og hos spesialister, dekkes reiser innenfor din helseregion. Men du må betale en egenandel for de fleste typer reiser, hvis du ikke har frikort.

Vet ikke hvor mange som går glipp av penger

pasientreise

Logg deg inn på Pasientreiser via Helsenorge.no.

Foto: Maria Elsness / NRK

I fjor mottok Pasientreiser søknader for over fire millioner reiser. Men de har ikke tall på hvor mange som kunne ha fått penger tilbake, men som ikke søker.

Pasientombudet har heller ingen formening om det er mange som lar være å søke om å få reisen dekket.

– Om flere pasienter burde ha søkt refusjon og om mange går glipp av penger, er vanskelig for oss å uttale oss om, uttaler Hanne Hagen, teamleder for Pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus.

– Hvorfor tror dere at pasienter eventuelt lar være å søke?

– Årsaken kan for det første være at pasientene ikke kjenner sine rettigheter, eller vet hvordan de skal gå frem for å søke. For det andre tror vi at årsaken er at mange velger å benytte seg av annet transportmiddel enn offentlig transport. Et av kravene for å få dekket reisen er at reisen ikke kunne vært gjennomført med offentlig transport til minstetakst, sier Hagen i Pasientombudet.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.