Prøver å unngå den nye strømmåleren

Men blir regninga høyere med den nye smartmåleren?

Mange kvier seg for å få den nye smartmåleren installert - i frykt for høyere strømregning.

VIL IKKE HA: Programleder Pia Rivelsrud i Forbrukerinspektørene er småskeptisk til å ta telefonen når de ringer for å avtale installering av den nye strømmåleren. Men det er ingen vei utenom.

Før dette året er omme skal alle strømkunder i landet få nye, automatiske strømmålere. Det er den største moderniseringa av strømnettet på over 100 år.

Men mange vegrer seg fordi de frykter at strømregninga skal bli høyere.

Faktisk.no og Forbrukerinspektørene har faktasjekket påstanden om at «strømregningen blir høyere med ny smartmåler».

Eva Akerbæk, Faktisk.no

HAR SJEKKET: Eva Akerbæk i Faktisk.no har sjekket om strømregninga blir høyere med den nye måleren, men det er vanskelig å gi et svar som gjelder alle.

Foto: Runar Lindseth / NRK

– Dette er spennende å se nærmere på, for dette er noe som angår absolutt alle, sier faktasjekker Eva Akerbæk i Faktisk.no.

Se Forbrukerinspektørene i NRK TV!

Ove Flataker er avdelingsdirektør i NVE (Norges Vassdrag og Energidirektorat). Han sier noen kan oppleve å få høyere regning når de får den nye måleren.

Ove Flataker, NVE

MÅ HA: Ove Flataker i NVE sier nettleien kommer til å øke med cirka 300 kroner i året etter at man får den nye strømmåleren, men sier man ikke kan velge den bort – alle skal få.

Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK

– Den måler riktigere, så hvis man har lest av feil før, eller den gamle måleskiva har gått for sakte, så vil man kanskje få en høyere strømregning, sier Flataker.

I tillegg kommer prisen på investeringa som nettselskapene gjør, og den regninga må forbrukerne ta.

Hele faktasjekken fra Faktisk.no kan du lese nedenfor!

Fra før har vi sjekket følgende påstander:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.