Må man trekke ut kontakten i tordenvær?

Lyn som slår ned opptil én kilometer unna kan ødelegge TV, data og fryser. Likevel dropper mer enn halvparten av oss å trekke ut kontakten i tordenvær.

Lyn kan ødelegge elektrisk utstyr én kilometer fra nedslaget.

Se Forbrukerinspektørene i NRK TV her!

I et normalår registreres det litt over 100 000 lynnedslag i Norge, og hver tredje nordmann har fått elektrisk utstyr ødelagt av lynet. Samtidig svarer 56 prosent av i en undersøkelse fra If forsikring at de ikke trekker ut kontaktene når det er varslet torden.

– Det bør man gjøre. Vi omgir oss med mer elektronisk utstyr enn tidligere, og det gjør oss mer utsatt for den type skader lyn kan medføre, sier Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Lynet kan slå ned langt unna og likevel føre til skader. Selv én kilometer fra nedslaget kan fjernsyn, data og frysere slås ut, men Rygh Pedersen sier man lett kan sikre seg mot de fleste skadene ved å installere overspenningsvern.

– Alle hus bygget etter 2012 har dette installert, men det er ikke dyrt å ettermontere det hvis du bor i et eldre hus eller leilighet. Men,” legger hun til: “aller best er det å trekke ut kontakten. Da er du helt trygg, sier Rygh Pedersen.

Dette har vi sjekket tidligere:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.