Hopp til innhold

Er papirposen bedre for miljøet enn plastposen?

De fleste matbutikker lar kundene velge om vi skal ha plast- eller papirpose. Mange velger papir fordi de vil gjøre en innsats for miljøet, men plastposen kan faktisk være mer miljøvennlig.

Christian Strand, Pia Rivelsrud og Marit Evertsen Grimstad har forsøkt å finne ut hva som er best for miljøet av papir- og plastpose.

Se Forbrukerinspektørene i NRK TV her!

Den døde hvalen som drev i land på Sotra i fjor, – med magen full av plast, – sjokkerte mange.

Fokuset på plast som miljøversting er blitt forsterket gjennom TV-serier og ryddeaksjoner langs norske strender, og den verste av dem alle, plastposen, har nå fått en konkurrent hos de fleste matkjedene.

De tilbyr bæreposer lagd av papir.

Men de som tror de automatisk blir miljøvernere av å bruke papirposer, må tro om igjen.

Papir ikke alltid best

– Det å lage en papirbærepose krever mye mer energi og vannforbruk enn å lage en plastpose, sier seniorforsker Cecilia Askham i Østfoldforskning.

– Hvis man dessuten bruker plastposen mer enn én gang og til slutt kaster søpla i den, knuser den papirposen i energiforbruk. Men hvis posene havner på avveie, – i naturen, – da er rollene snudd på hodet, sier hun.

– Plasten forsvinner jo aldri, så det er ingen tvil om at papir er best for naturen, hevder Anja Stokkan, plastkoordinator i Oslo kommune.

Vi nordmenn er i verdenstoppen på gjenvinning av plast, og mindre enn én prosent av plastposene våre havner i naturen. Men Stokkan mener det er feil å skryte av oss selv.

– Hvert år havner 4–5 millioner plastposer langs norske strender, så det er feil å tro at vi ikke har et forsøplingsproblem, sier Stokkan.

Noen ganger vinner plastposen miljøkampen

Plastposen er altså mer miljøvennlig å produsere enn papirposen. Den vinner også ved at den kan brukes flere ganger, men er en versting hvis den havner i naturen.

“Ifølge begge ekspertene er løsningen å bruke bag eller sekk når du går i butikken.

Så må du velge plast- eller papirposen når du virkelig trenger det.

Dette har vi sjekket tidligere:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)