Klarer du deg uten mamma og pappa?

Uten pappas kredittkort er det vanskelig å skrape sammen penger til husleie og mat. Ung.no stilte til nettmøte om ungdomsøkonomi og å flytte hjemmefra.

Pengehus

Det koster å flytte hjemmefra. Pengene blir fort spist opp av kjedelige utgifter til toalettpapir, lyspærer, strømregning og mat.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hvilke nye utgifter dukker om hvis jeg flytter hjemmefra?
Er det billigst å bo alene eller sammen med noen venner?

Spørsmålene er mange for deg som tenker på å flytte hjemmefra.

Ung.no stilte onsdag kveld til nettmøte om ungdomsøkonomi.

Du kan lese svarene fra nettmøtet her!

Ung har også en kontinuerlig spørretjeneste for ungdom på sine sider. Der kan du når som helst stille spørsmål om det du måtte lure på.

LES OGSÅ:

Her er ekspertpanelet

Mari Hagve

Mari Hagve, rådgiver i Ung.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Ung.no, det offentliges informasjonskanal for ungdom, kan hjelpe deg med å sortere tanker rundt planleggingen og selve flytteprosessen.

- Det er mye som koster og mye som må ordnes. Vi kan hjelpe deg med råd på veien, sier Mari Hagve, rådgiver i Ung.

Hun skal være med på FBIs sending, mens redaktør Beate Aas og rådgiver Endre Hesthagen svarer på vegne av Ung i nettmøtet.

De har med seg sitt faste ekspertpanel for å svare på spørsmål.

Forbrukerrådet kan svare på spørsmål om varer og tjenester, dine rettigheter rundt husleie, telefonregning, strømmåling og kjøp av for eksempel ny datamaskin.

Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver for forbrukeres rettigheter, svarer på vegne av Forbrukerrådet.

Forbrukerombudet kan gi gode råd hvis du lurer på noe rundt villedende markedsføring , for eksempel i forbindelse med russtiden, kredittkort, skolekontrakter, kjøp av leilighet eller forbrukslån.

Fagleder Tonje Skjelbostad svarer på vegne av Forbrukerombudet.

Lånekassen svarer deg på spørsmål om stipend og studielån, hvor mye du kan søke om og hvordan tilbakebetalingen fungerer.

Informasjonsrådgiver Christin Dammen og saksbehandler Marit Rørstad svarer på vegne av Lånekassen.

Leieboerforeningen kan hjelpe deg med juridiske spørsmål om det å leie bolig, kontrakt, depositum og forholdet til huseier.

Advokat Anne Mette Hårdnes svarer på vegne av Leieboerforeningen.

Ung har også en kontinuerlig spørretjeneste for ungdom på sine sider. Der kan du når som helst stille spørsmål om det du måtte lure på.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)